Едни от най-обичаните плодове, черешите, вече се продават на пазара. Черешите са изключително полезни. Те са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор.
Добра новина за почитателките на нискокалоричния хранителен режим: една черешка има само 4 калории. Ниската калоричност прави черешите предпочитани плодове по време на отслабване.
Черешите имат ниско съдържание на мазнини и високо водно съдържание. Черешите са богати на антиоксиданти. Това означава, че наличието им спомага предотвратяването на рак, възпалителни процеси в организма и сърдечни заболявания.
Черешите съдържат високи нива на антиоксиданта мелатонин, който се произвежда естествено от организма. Смята се, че той помага за забавянето на процеса на стареене. А също така регулира и съня.
Тъмночервеният цвят на черешите са дължи на пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди – флавоноиди. Много пъти сме писали, но ще повторим и сега - те укрепват стените на кръвоносните съдове и понижаващи високото кръвно налягане при пациенти с хипертония.
Черешите са препоръчителни и за хора с анемия, тъй като съдържат желязо. Наличието на салицилова киселина пък ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.
След фитнес или други изтощителни тренировки, е полезна консумацията на черешов сок. Натуралната напитка помага за намаляване на мускулните увреждания, причинени от физическите упражнения.
Черешките прочиcтвaт opгaнизмa oт тoĸcини. При запек, грабвайте черешите! Те пoдcилвaт имyннaтa cиcтeмa.
Когато купувате череши, избягвайте такива с тъмни стъбла. При допир черешата трябва да бъде стегната, но не и твърда. Търсете леко бляскави, стегнати и със свежи стебла плодове. Избягвайте череши с точки по тях.
Коментари