Сочните череши са едни от символите на лятото. Освен изключително вкусни, дребните червени плодове, оказва се, са и изключително полезни.
Една от ценните свойства на този плод е способността му да ни избави от килограмите, натрупани в повечко.
Установено е, че имат нисък гликемичен индекс и по-честата консумация на череши предпазва от натрупване на мазнини и тегло.
Черешите са с ниско съдържание на холестерол и мазнини.
Все пак не бива да прекалявате с количествата, колкото и вкусни да са.
Специалисти по храненето препоръчват максималното количество изядени черешки на ден да не надвишава 400-500 грама.
Имайте в предвид, че не е желателно да закупувате големи количества от плода, ако няма да имате възможност да го консумирате в рамките на два дена.
Черешите са нетраен плод. „Обичат“ да стоят на студено - в хладилник.
При избора им се ориентирайте най-вече от зелените дръжки, които издават, че са брани сравнително скоро и имат добри вкусови и хранителни качества.
Разбира се, обръщайте внимание и на твърдостта на плодовете, както и на червенината им.
Освен диетични черешите са дар от природата, който се използва за лечението на много състояния. Запознати препоръчват плода на хора, които страдат от артрит. В подобни случаи е необходимо да се консумират кисели череши.
Черешите успешно се справят и с прочистването на организма.
Редовната им консумация унищожава токсините в организма. Освен това съдържат и много антиоксиданти, субстанции, които предпазват организма от сърдечни заболявания и дори рак.
Освен всичко останало, в тях се намират полезните за организма витамин С и фибри.
Коментари