Гъбите са една от най-добрите храни за хора, страдащи от нервно разстройство. Причина за това е високото съдържание на фосфор, който действа изключително благоприятно на нервната система.
Най-много фосфорна киселина и калий има в кожицата на гъбата, докато в пънчето те са по-малко. Освен за нервната система, гъбите се препоръчват и за превенция на анемия.
Въпреки голямото съдържание на вода (85-90%) в тези растения, хранителната стойност на гъбите е голяма. Те са по-хранителни от всички житни растения. Дори са равностойни на граха, морковите и лещата. Установено е още, че някои сортове гъби има почти еднаква енергийна стойност с тази на месото.
Гъбите съдържат още белтъчини, въглехидрати, незначително количество мазнини, соли и витамини. Всъщност белтъчините на тези растения имат качествата и на растителните и животинските белтъчини.
В плодните тела на гъбите влизат важните за организма витамини А, В, С и D. Най-много са витамините от групата В и D. В гъбите има още ценното вещество лецитин, съдържащо фосфор и витамин D.
Въпреки полезните си свойства, гъбите крият много рискове. Отровните гъби могат да причинят сериозни последици, дори смърт.
Качествените гъби също могат да бъдат опасни, ако не се консумират в разумни срокове след закупуването/брането им. Това е така, защото гъбите са изключително нетраен продукт. Те се развалят лесно и образуват вредни за организма вещества.
Дори и при най-лекото отравяне с гъби трябва да се потърси лекарска помощ. Отровните гъби поразяват най-вече сърцето и кръвообращението. Не се подвеждайте, ако след кратко неразположение след консумиране на съмнителни гъби състоянието ви бързо се подобри. Това може да е само краткотрайно състояние.
В критични случаи до изчакването на компетентно лице на пострадалия от отравянето могат да се дават малки глътки подсолена вода. Препоръчват се още силен студен чай, кафе, мед и мляко.
Коментари