Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезните свойства на гъбите шийтаке

Полезните свойства на гъбите шийтаке

ползи от гъби шийтаке
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
Качество без компромис:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.

Не може да се каже, че гъбите шийтаке са типични за родните ни ширини. Истината е, че те придобиха популярност съвсем скоро – около навлизането на все по-интернационални продукти в родната кухня. Популярността им обаче е оправдана – защото те имат изключителни ползи за здравето ни.

Какви обаче са тези гъби? Те произлизат от източната част на Азия. Около 83% от продукцията им се отглежда в Япония, но през последните години те се произвеждат и в Съединените щати, Сингапур, Китай и Канада.

Днес те могат да бъдат открити пресни, сушени, дори под формата на добавки. Подобно на останалите гъби, и шийтаке са нискокалорични и богати на фибри. Освен това те съдържат големи количества витамин В и ценни материали като селен, манган, цинк, мед.

Гъбите шийтаке имат много ползи за здравето. Смята се, че те подобряват сърдечното здраве, защото съдържат три съставки, които понижават нивата на холестерол в кръвта. Пудрата от гъби шийтаке пък служи за превенция на високото кръвно налягане.

шийтаке

Те подобряват работата на имунната система. Обикновено доза от 2 сушени гъби шийтаке дневно е достатъчна, за да усетим този ефект. Установено е, че при тази доза нивата на възпаление в тялото намаляват, а имунните маркери се подобряват. Учените вярват, че ефектът се дължи на полизахаридите в гъбата.

Шийтаке съдържат и съставки с потенциални антиракови свойства. Пример са полизахаридите. И още – в източната медицина един от тези захариди се инжектира заедно с химиотерапията и другите терапии, за да подобри работата на имунната система и качеството на живот на хората с някои видове рак.

Сред другите потенциални свойства – тези гъби обещават антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект. Те подсилват и костите, защото гъбите са единственият растителен източник на витамин D в природата.

Нивата му обаче изцяло зависят от начина, по който шийтаке и другите видове гъби са били отглеждани. Важно е да знаете обаче, че шийтаке осигуряват само витамин D2. Витамин D3, който е много важен за тялото ни, можем да си набавим чрез мазна риба и други животински продукти.

Рецепти с шийтаке можете да намерите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest