Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-важните храни за мозъка и нервите

Най-важните храни за мозъка и нервите

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Най-важните храни за мозъка и нервите

Нервите играят много важна роля в човешкото тяло. Те свързват всички органи и системи в едно цяло, стимулирайки тяхната дейност. А нервната система помага на тялото да се адаптира към променливостта на външната среда. Централната нервна система на човек включва главния и гръбначния мозък.

Мисля, следователно съществувам е отбелязал Декарт навремето. Както изглежда, здравето на централната нервна система е основен фактор за качествен живот. Така че, възниква въпросът: Как да се храним, за да поддържаме здравето на нашия мозък?

Общи препоръки за превенция на проблеми с нервната система

За да се поддържа здравето на нервната система, е необходимо да се намали натоварването на храносмилателните органи, тоест да се яде редовно и на малки порции. Хранете се в комфортна среда, наслаждавайте се на храната и пийте повече течности.

При различни заболявания на нервната система лекарите съветват да ограничите приема на протеини и мазнини в диетата, като дадете предпочитание на храни с високо съдържание на витамини и течности.

В случай на нарушения на нервната система се ограничават зеленчуците и плодовете с груби влакна. Изключват се пикантни, солени храни, трудносмилаеми храни.

Какви храни поддържат мозъка и нервите?

Мазна риба

Верен приятел на мозъка, рибата е богата на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Лидерите в съдържанието на това вещество са херинга, скумрия, камбала, писия, сьомга, сьомга и пак сьомга. Между другото, Омега-3 е полезна не само за мозъка, но и за тялото като цяло - укрепва и почиства стените на кръвоносните съдове, нормализира кръвното налягане, предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания, подобрява обмяната на веществата. А мозъкът благодарение на Омега-3 функционира много по-добре и по-ефективно.

Ленено масло

Много Омега-3 има и в растителните масла, по-специално в лененото семе. 100 г съдържат 70% полиненаситени мастни киселини. Препоръчва се да се използва за укрепване на паметта. Не забравяйте, че лененото масло трябва да се съхранява в хладилник. В противен случай бързо ще стане горчиво.

Шоколад

Шоколадът е храна за мозъка

Сред суперхраните за мозъка е шоколадът, но не всякакъв, а само горчив, със съдържание на какао най-малко 60-70% (колкото по-висок е този процент, толкова по-полезен е шоколадът). Какаовите зърна съдържат антоцианин и флаванол, които подобряват функционирането на кръвоносните съдове и увеличават притока на кръв към мозъка. Това позволява на мозъка да се „развесели“ и да работи по-ефективно, а също така подобрява паметта.

Яйца

Те са богати на витамини от група В, които са важни за здравето на мозъка. Те инхибират развитието на деменция при възрастни хора, а в млада възраст подобряват паметта и концентрацията. Яйчният жълтък съдържа холин, използва се за подобряване на паметта и лечение на атеросклероза. Без холин клетките на нервната тъкан не могат да функционират нормално. За да получите дневната си нужда от холин, трябва да ядете само две яйца на ден.

Орехи

Орехите са храна за мозъка

Те съдържат полезни за мозъка мелатонин, магнезий и омега-3 полиненаситени мастни киселини. Тези вещества спомагат за увеличаване на скоростта на възприемане на информацията, подобряване на паметта и други когнитивни функции. Орехите, както и другите ядки и семена, също съдържат стимулиращ мозъка витамин Е. Според учените този витамин се бори със свободните радикали, намалява възпалението в тялото и дори може да забави развитието на болестта на Алцхаймер.

Сушени плодове и ядки

Бадеми, шамфъстък и сини сливи. Сушените плодове съдържат голямо количество минерали и витамини, по-специално фосфор, калий и магнезий, които забавят процеса на дегенерация на мозъчните клетки.

Моркови

Най-важните храни за мозъка и нервите

Морковите са още една от храните за спокойствие - те са склад от витамини и съдържат големи количества лутеолин, съединение, което може да намали свързаните с възрастта дефицити на паметта и риска от развитие на възпалителни мозъчни заболявания. Сокът от моркови, от друга страна, специалистите препоръчват да се консумира не повече от 200 г на ден.

Цвекло

Многобройни проучвания доказват способността на цвеклото да подобрява синаптичните контакти в мозъка и да ускорява хода на умствената дейност. В допълнение, този зеленчук съдържа бетаин, вещество, което насърчава производството на серотонин, който стабилизира настроението.

Боровинки

Най-важните храни за мозъка и нервите

Според научни изследвания полезните боровинки подобряват краткосрочната памет благодарение на съдържащите се в тях антоцианини. Същото важи за другите плодове и зеленчуци с тъмночервен или лилав цвят.

Ябълки, круши, кайсии

Съдържат желязо, което спомага за насищането на мозъка с кислород, необходим за поддържане на активността. За възрастен се препоръчва да се консумират поне 300 - 400 г плодове на ден дневно.

Домати

Най-важните храни за мозъка и нервите

Има данни, че мощният антиоксидант ликопен, който се съдържа в доматите, намалява оксидативния стрес и помага за защита от увреждане на мозъка от свободни радикали. По този начин доматите са превенция срещу болестта на Алцхаймер.

Къри и куркума

Сред най-добрите храни за мозъка и нервите са кърито и куркумата, внесени от Индия, съдържат куркумин, вещество със силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което е отлично естествено средство за лечение на главоболие.

Авокадо

Най-важните храни за мозъка и нервите

Мононенаситените мазнини, открити в авокадото, имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, както и подобряват когнитивната функция, като увеличават притока на кръв към мозъка. Витамин К, присъстващ в този плод, укрепва паметта и насърчава концентрацията.

Зеленолистни зеленчуци

Къдравото зеле, спанакът, марулята и манголд са най-добрите храни за здравето на мозъка. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, които предпазват мозъка от когнитивен спад.

Зелен чай

Най-важните храни за мозъка и нервите

Зеленият чай има множество полезни свойства за тялото и ума. Той е мощен антиоксидант, подобрява паметта, стимулира концентрацията и облекчава умствената умора. Ежедневната консумация на две чаши чай подобрява когнитивните функции и има благоприятен ефект при лечението на психични разстройства.

Кафе

Научните изследвания показват, че умерената консумация на кафе има положителен физиологичен ефект върху невронните клетки: кофеинът не само засилва вниманието, но има и силен антиоксидантен ефект, който помага за поддържане на мозъка в добро състояние и предотвратява появата на невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон. Скорошен анализ също така показа, че жените, които консумират чаша кафе на ден, имат по-нисък риск от депресия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest