Известно е, че хранителни продукти като риба и яйца, както и кълнове, са здравословни. Но в зависимост от начина на приготвяне на тези продукти, в тях могат да се развият микроби, които лесно причиняват проблеми на възрастните хора.
Специалистите съветват възрастните хора да избягват употребата на сурови продукти. С възрастта тялото все по-трудно се справя с микробите и е лесно да се разболее.
Кълновете на растенията, особено броколите, люцерната и фасулът съдържат много полезни вещества, които спомагат за доброто храносмилане.
Но топлите влажни условия, необходими за покълването на семената, са идеално място за развъждане на бактерии. Салмонелата и други бактерии могат да се съдържат в кълновете.
Възрастните хора трябва да избягват сурови яйца. Някои кремове се приготвят със сурови белтъци, което може да доведе до стомашни проблеми при по-възрастните хора.
Меките сирена с плесен и различните сини сирена също не са сред препоръчителните за възрастни хора продукти. В тях също могат да се развъдят бактерии, с които възрастният организъм трудно ще се справи.
Сурова риба, стриди, миди и други морски дарове също не са сред препоръчваните за възрастни хора. Непастьоризираното мляко и сок също попадат в този списък.
Пушеното месо и различните пушени салами, пържоли алангле – с процеждаща се кръв, не се препоръчват за консумация от по-възрастни хора.
Суши и различни видове ролове със сурова риба не са сред най-подходящите за тази възрастова група. Майонезата, приготвена вкъщи, не е е подходяща за възрастните хора най-вече заради суровите яйца в нея.
Коментари