С напредването на възрастта се променят нуждите на организма от специфични хранителни вещества. Много е важно в т.нар. есен на живота ни да се спазват определени здравословни начини за хранене.
Това ще направи възможно нормалното поддържане на функциите на организма. Разумното консумиране на определени продукти е ключ към дълголетието във всяка една възраст.
Според специалисти основното, което трябва да спазват възрастните, е да се хранят с колкото е възможно по-разнообразна храна. Това ще рече пълнозърнест хляб, картофи, много зеленчуци и плодове (за предпочитане в суров вид), месо, риба, мляко и млечни продукти, здравословни ненаситени мазнини.
С напредване на възрастта тялото ни се нуждае най-вече от продукти, богати на белтъчини, калций и витамини от групата В. Като цяло мъжете имат повече нужда от повече протеини, от колкото жените. Препоръчителната дневна доза за мъжете е 63 грама, докато при дамите е желателно да има прием поне на 53 грама белтъчини.
От изключително значение за общото състояние на организма и в частност на костната система е ежедневният прием на калций. Специалисти по хранене препоръчват минимум 800 грама на ден.
Освен в млякото и млечните продукти, калцият се съдържа и в много храни с растителен произход. Сред тях са бадемите, бобовите растения, както и зелените листни зеленчуци, като например салатно цвекло, спанак, лапад, киселец и прочие.
Важно е още да се наблегне на консумирането на храни с високо съдържание на витамини от групата В, тъй като недостигът на този витамин предизвиква нарушения в сърдечно-съдовата и нервната система.
Сред най-добрите източници на ценния витамин са пълнозърнестите продукти, бобовите растения, ядките, някои зеленчуци (маруля, спанак), млечните продукти, както и свинското, говеждото месо и черния дроб.
Рибата и бирената мая също се считат за добри снабдители на витамина. Хубаво би било с напредване на възрастта да се набляга все повече на нерафинирани храни, белият ориз да се замени с кафяв, белят хляб с пълнозърнест и т.н.
В списъка на задължителните хранителни вещества за хората в напреднала възраст попадат още витамин С (получаван от плодовете и зеленчуците), желязо (приемано чрез яйцата, белите меса, бобовите растения, пшеничните кълнове и пълнозърнестите продукти) и разбира се цинк (съдържащ се основно в гъбите, соята, яйцата, листните зеленчуци, птичето месо и пълнозърнестите храни).
Коментари