gotvach.bg»Статии»Любопитно»Интересни факти за картофите

Интересни факти за картофите

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Картофи
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Първите хора, които са започнали да култивират картофите, са били перуанските индианци. Това се е случило преди цели четири хиляди години.

На място, което било на над три хиляди метра над морското равнище, те успели да отгледат над двеста разновидности на картофите.

Картофите се появили в Европа в средата на шестнадесети век, но не били посрещнати дружелюбно. В Библията никъде не били споменати картофи и това карало хората да са нащрек.

Смятало се, че консумацията на картофи предизвиква туберкулоза, проказа и рахит. Едва в края на осемнадесети век картофите станали популярни в Европа, след като Мария-Антоанета използвала цветовете на картофите, за да украси балния си тоалет.

Кралят на Прусия Фридрих Втори Велики постъпвал по доста странен начин – земеделците, които не искали да отглеждат картофи, рискували да им бъде отрязан носът или ушите.

Картофки

По време на Златната треска в Аляска картофите били оценявани като злато, тъй като имали висока хранителна стойност и съдържали много витамин С.

Картофите съдържат осемдесет процента вода. Ако искате да опечете картофите по-бързо, трябва да ги бланширате десет минути в солена вода, преди да ги сложите да се пекат в нагорещена фурна.

Ако сварите картофите, без да белите кората им, това ще запази хранителната им стойност. Преди консумация обелете кората, тъй като тя съдържа токсини и пестициди.

Въпреки широкоразпространеното мнение картофите не са особено калорични. Те стават калорични заради маслото, с което се подправят при приготвянето им.

Освен витамин С картофите съдържат калий и целулоза. Ирландците, които от векове са почитатели на картофите, твърдят, че те са доказан афродизиак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest