gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Хранене при мускулна слабост

Хранене при мускулна слабост

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Хранене при мускулна слабост
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

Мускулната слабост може да се прояви след тежки физически натоварвания, грип или други трайни заболявания, както и след счупване на кости.

Някои по тежки симптоми могат да се появят при мускулни болести като мускулна дистрофия, метаболитни нарушения като Адисонова болест, неврологични нарушения (церебрална парализа), както и от хранителна недостатъчност.

В допълнение на медицинското лечение, то може да бъде подпомогнато от правилен хранителен режим, включващ здравословна и балансирана храна, която може да облекчи симптомите на мускулна слабост.

Ядки

Ядките са източник на полезни ненаситени мазнини, които осигуряват необходимата енергия за ниски до умерено-интензивни физически дейности, както и жизненоважни хранителни вещества като магнезий.

Магнезият е необходим за над 300 химически реакции във вашето тяло. Той има важна роля и при функцията на мускулите. При липсата му може да настъпи мускулна слабост. Ядките, богати на магнезий, са орехите, лешниците, кедровите ядки, бадемите, фъстъците и др. Фъстъченото и бадемовото масло също съдържат необходимите количества от този ценен елемент.

Плодове и зеленчуци

Хранене при мускулна слабост

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на антиоксиданти, които укрепват способността на организма да се предпази от инфекции и болести, включително и такива, пречещи на мускулната сила. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да помогне за намаляване на симптомите на мускулна дистрофия.

Богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са цитрусовите плодове, черешите, доматите, листните зеленчуци като броколи, зеле, брюкселско зеле, морковите, зимната тиква и сладките картофи. Плодовете и зеленчуци са източник и на калий, при липсата на който се наблюдава също мускулна слабост.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са източник на глюкоза - основното гориво на мускулната клетка. Те съдържат комплексни въглехидрати, които имат по слабо влияние върху кръвната захар и се смилат по ефективно за разлика от простите въглехидрати (сладки зърнени храни, бонбони). Примери за такива храни са пълнозърнестите хлябове, киноа, ечемик, див ориз и овесена каша. Тези храни също са източник на магнезий.

Студеноводни риби

Рибите, обитаващи горните течения на реките, са богати на протеини, необходими за растежа и възстановяването на мускулната тъкан. Те са важен източник на магнезий и омега-3 мастни киселини. Последните са от съществено значение за здравето и могат да спомогнат за намаляване на възпалителните процеси, свързани с мускулната дистрофия.

Заменете тлъстите червени меса и високомаслените млечни продукти, които могат да влошат възпалението, с печена или варена студеноводна риба. Богати на омега-3 мастни киселини са сьомгата, херингата, сардините, скумрията, риба тон и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest