Желатин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24928k
Желатин

Желатинът е широко застъпен в кулинарията продукт. Едни от любимите ни сладкиши, кремове и месни ястия се приготвят често с желатин. По магазините може да го намерите в прахообразна форма на ситни гранули или на ленти. Освен в готварството обаче, желатинът е важен компонент на човешкото здраве и красота на кожата, ноктите и косата.

Какво е желатин?

Желатинът е вещество от животински произход. Той представлява прост белтък, който се получава при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Желатинът е съвсем лесно се разтваря във вода като степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Най-добрата температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 градуса по Целзий. Ако разтварянето да става при по-висока от 60 градуса температура, той губи желиращите си свойствата си.

Под търговското име Желатин се крие продукт, който се използва в сладкарството, винарството, козметиката, фармацевтиката и т.н. В промишлени условия желатинът се добиваше при варене в присъствието на слаба киселина на кости и кожа от животни и риба. Желатинът е класифициран е като хранителна добавка с E номер E441.

Състав на желатин

Желиран крем

Желатинът в сухо тегло е на 98-99% протеин, но той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. В желатина се открива особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (онези, които човешкият организъм може сам да произвежда), но в него липсват незаменими аминокиселини (онези, които човешкият организъм не може сам да произвежда). Той не съдържа триптофан и има ниско съдържанието на изолевцин, треонин и метионин.

Приблизителният аминокиселинен състав на желатина: глицин 21%, пролин 12%, хидроксипролин 12%, глутаминова киселина 10%, аланин 9%, аргинин 8%, аспартамова киселина 6%, лизин 4%, серин 4%, левцин 3%, варин 2%, фенилаланин 2%, треонин 2%, изолевцин 1%, хидроксилизин 1%, метионин и хистидин по-малко от 1% и тирозин по-малко от 0.5%. Тези стойностите варират в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.

Норми при производството на желатин

У нас всичкият желатин, който се предлага в търговската мрежа, се произвежда от свински кожи. За производството на желатин за човешка консумация има утвърдени ветеринарно-санитарни изисквания. За производство на желатин за човешка консумация се използват по правило кости, кожа с косми и кожа без косми от преживни животни, отглеждани във ферми, свинска кожа, кожа от птици, сухожилия, кожа с косми и кожа без косми от дивеч, кожа и кости от риба.

Законът е категоричен, че не се допуска използването за производство на желатин на кости от преживни животни, които са родени, отглеждани или заклани в страни от категория 5. Не се допуска и използването за производство на желатин на кожа с косми и кожа без косми, подложени на процес на щавене.

Желиран крем

Във финален производствен етап желатинът може да премине процес на сушене, а когато е необходимо - и пулверизация или напластяване. При производството на желатин не се допуска използването на консервиращи вещества освен на SО (серен диоксид) и Н О (водороден 2 2 2пероксид).

Желатин в кулинарията

Способността на желатина да желира течни консистенции е причината той да се използва толкова често в приготвянето на желирани кремове, желирани торти, желирани бонбони, суфлета, желета и т.н. По магазините може да намерите желатин на гранули или ленти, а по аптеките се продават капсули. Трябва да се прави разлика между истинският костен желатин и този, който се продава в пакетчета в магазините. Натурален костен желатин може да купите от аптека или от предприятие занимаващо се с винопроизводство. Обикновено на опаковката е упоменато, че желатинът е костен.

И гранулите и лентите желатин трябва да се накиснат първо и задължително в студена вода, за да набъбнат. След това тази смес обикновено се разтопява леко или се прибавя в горещи сосове и сиропи. Важно е да се знае, че желатинът никога не трябва да завира, защото това го кара да губи свойствата си.

Желирана пача

Разтапянето на желатин трябва да става на ниска температура, при непрекъснато бъркане. Обикновено за 1 пакетче желатин от 10 г са нужни 10-15 лъжици студена вода или около кафена чашка вода. На 1 л течност са необходими около 30-40 г желатин. При студено време е достатъчно по млако количество, при топло-по голямо. Твърдостта на желаното от вас желе може да се контролира, като за твърдо желе се слага повечко желатин, а за по-меко – по-малко.

Ползи от желатин

Може и да се изненадате, но желатинът носи редица ползи за нашето здраве. Той е отличен помощник на здравите и красиви, нокти, коса, кожа и стави. За укрепване на ноктите са нужни по 10 г желатин на ден. Китайците използват желатин като лекарство, добиван само от магарешка кожа. Има данни, че желираните ястия са подходящи при стомашно-чревни заболявания, защото успокояват лигавицата. Допълнително желатинът е препоръчителен при артеросклероза.

Желатинът се използва и като мощно средство за лечение на коксартроза. В този случай принципът на лечението с желатин се базира на това, че човек е всеядно същество и сме създадени така, че ни е нужно да си доставяме елементите нужни на хрущялите и ставите ни чрез оглозгване костите на дивечът ни. За успешното желатиново лечение на коксартроза е необходимо успореден прием на натурален калций.

Принципът на лечението е съвсем елементарен – варят се животински кости и полученият бульон след стягане се използва в ястията. Втори вариант за лечение е сутрин да разбърквате пакетче чист костен желатин в 1/2 кисело мляко. Консумирайте го вечерта, а по същото време си пригответе още една такава порция, която да хапнете сутринта.

Желатинът има разхлабващ ефект. Може да усетите къркорене в корема, докато привикне стомахът. Обикновено резултат от това лечение може да се усети най-рано след 16-20 ден или месец. Ако няма подобрение, продължете лечението още 1 месец, като намалите приема до 1 желатин на ден.

Вреди от желатин

Трябва да се знае, че желатинът е една от малкото храни, които причиняват обща загуба на протеин, ако се превърнат в изключителна и честа съставка на дневния хранителен режим. Това означава, че не бива да се прекалява с консумацията му.

Желатин разтворен

Освен това желатинът не е препоръчителен при запек, както и при сърдечно-съдови заболявания, защото той способства съсирването на кръвта.

Разкрасяване с желатин

Наред с кулинарно удоволствие, желатинът може да ни донесе трайно разкрасяване. Може да прилагате редовно желатинова маска, която може да заздрави косата, да увеличи обема й и да провокира по-бързия растеж.

За маската ви трябват 1 с.л. желатин, 1 ч.л. шампоан и 3 с.л. вода. Смесете в купичка водата и желатина и разбъркайте до хомогенна смес. Оставете сместа да почине малко, добавете шампоана и отново разбъркайте. Нанесете върху косата, втрийте добре, увийте главата си с найлонова шапчица и останете с маската за 1 час. След това изплакнете с вода и шампоан.

Втори вид маска за красива и здрава коса е в комбинация между желатин и жълтък, която дава моментален ефект. В резултат косата ви е по-мека, благодарение на протеините, съдържащи се в жълтъка и желатина. За маската смесете 1 жълтък, 1 с.л. желатин на прах, 1 с.л. оцет и 1 с.л. зехтин. Разбъркайте и с получената смес намажете косата по цялата и дължина. Не е нужно да втривате в корените. Останете така за 1 час и след това отмийте.

Съществуват азиатски рецепти за разкрасяване на кожата на лицето с желатин. Веществото е много ефикасно при премахването на черни точки. За целта са нужни 2 с.л. прясно мляко или вода и 1-2 к.л. желатин. Смесете двата компонента, оставете да престои за 10 минути, сложете да се разтопи за съвсем кратко и намажете лицето. След като изсъхне, отлепете и се насладете на приятния ефект и чистата кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
55
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ивски
Ивски
28.12.2014 18:54
Много добра и пълна статия, човекът се е постарал. На мен много ми помогна - по принцип имам доста рядка кръв. Както и проблеми със стомаха...
2
1