Желатинът е добавка, която се използва най-често в направата на сладкарските изделия. Спомага за увеличаване на трайността и твърдата консистенция на изделията. При използването на желатин много от течните продукти могат да се направят на желе.
Желатинът е направен от тъканите на живи бозайници, получен от колагенната тъкан, която се намира в съединителната тъкан в областта на свързване на мускулите и костите.
Колагенната тъкан се превръща в желатин при варене във вода. При охлаждане водоразтворимата колагенна тъкан се превръща в гел. Налице е полупрозрачна структура, която сама по себе си няма вкус. Желатинът се произвежда от плътната тъкан на говедата и свинете.
Има два метода за производство на желатин. Единият метод е произвеждането от тъканите на свине и говеда, а вторият от рогата и костите.
Желатинът е лесен за използване, бързо се разтваря във вода. Има два типа желатин - желатинови листа и желатин на прах.
В сектора на храните желатинът се използва за направата на желирани бонбони, желета, сокове, вина, млечни и месни продукти.
Използва още при направата на суфле, крем, нуга, локум, бира, вино, консерви, месни сосове, сирене и прясно мляко. При шоколадовите млека, кремове, замразени сладки се използва като стабилизатор.
Освен в хранителния сектор, желатинът се използва и в козметиката, фотографията, медицината. Сребърният бромид е материал, използван в областта на фотографията, киното, за откриване на рентгенови лъчи, използвани в радиографията и в изображенията на пластмасова лента.
Именно при производството на сребърния бромид се използва желатин. Желатинът се използва и в козметичната индустрия, особено в производството на продукти за грижа за косата. Във фармацевтичната индустрия се използва за направата на лекарства, таблетки, серуми, капсули.
Желатинът може да се замести и с други продукти. Например рибена паста - произвежда се от някои видове водорасли; пектин, който се намира в кората на лимоните и портокалите; глутен - има по-добър вкус и аромат от желатина, по-лесно се усвоява от организма.
Коментари