Основните продукти, които присъстват на масата на ирландците, са били винаги зеленчуците, картофите и сланината, а в крайбрежните райони в допълнение и сьомгата, скумрията и треската. До началото на 17 век, за да се съхранят месото и рибата били опушвани. По-късно продуктите се съхранявали в така наречените ледници в избите.
Рецептите от миналото не са претърпели кой знае какви промени в днешно време. Най-популярно е ирландското рагу. За приготвянето му домакинята събира всички продукти, които са на разположение в нейната кухня. Така рагуто става много гъсто, хранително, с много месо и зеленчуци. Най-лесната рецепта включва в състава си бекон, кренвирши, картофи и лук. В рагуто може да се добави и бира.
Първоначално в местната кухня присъствали конско, козе и говеждо месо. Планинските овце не били използвани за ядене, защото били нещо като домашни любимци. Съвсем отскоро овчето месо се появява в чиниите на ирландците. Днес предпочитанията са основно към овче и телешко месо, печено на големи късове на открит огън. По този начин се приготвя и рибата, която също е неотлъчно на трапезата.
Гарнитурата от своя стана се състои от традиционните варени картофи и зеленчуци. По консумация на картофи ирландците заемат второ място в Европа. Те се предлагат в различни варианти-варени, задушени, с кисело мляко.
Популярна храна е също така е зелето, смесено с картофено пюре и запечено във фурна. Друго национално ястие е айриш стю -запечено говеждо месо в глинен съд със зеленчуци. Популярни са различните кейкове със стафиди, ябълков пирог, картофени пасти и сладки с уиски.
Неотдавна се появява и всеизвестното ирландско кафе, което става един вид и визитна картичка на страната. То става известно през 1952 година, когато барманът Джо Шеридън приготвя за свой приятел от Сан Франциско кафе с уиски. Напитката допаднала изключително на американеца и благодарение на него тя става известна и в Америка. Обаче не всяко уиски е подходящо да се смеси с кафе.
Единствено ирландското уиски се съчетава перфектно с вкуса на кафето. Има и други версии за появата на тази напитка. Смята се, че рецептата е била известна на монаси в древните християнски манастири, а те научили от своя страна тайната на дестилирането от самия свети Патрик.
Освен уиски ирландците консумират доста често и един вид тъмна бира, наречена портър. Тя е също емблематична за Ирландия.
Коментари