Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Празнични Великденски Десерти

Празнични Великденски Десерти

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Великденски кифлички
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.

Един от традиционните Великденски десерти, освен козунака, са прочутите английски кифлички с кръст. Те са популярни в цял свят и се пекат за Великден в много страни. Кифличките с кръст са много вкусни и се приготвят лесно.

Необходими продукти: 700 грама брашно, 220 грама стафиди, 80 грама масло, 8 грама мая, една супена лъжица канела, половин чаена лъжичка индийско орехче, 50 грама захар, 320 милилитра топло прясно мляко, 2 яйца, 2 супени лъжици коняк, 1 чаена лъжичка сол.

За глазурата: 4 супени лъжици прясно мляко, 2 супени лъжици захар. За украсата: 70 грама брашно, 6 супени лъжици вода.

Стафидите се накисват в коняка. След това се подсушават и се овалват в брашно. Брашното за кифличките се пресява и се добавя нарязаното на парченца масло. Разбърква се, добавя се маята, захарта и подправките.

Великден

Прави се кладенче в средата и се излива млякото, предварително разбито с яйцата. Добре се разбърква и се прави меко тесто. Меси се, докато не стане еластично – около десет минути.

Тестото се слага в съд, намазан с масло, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло за 45 минути. Тестото отново се меси и се добавят стафидите.

Тестото се разрязва на четиринадесет равни парченца, оформят се кръгли кифлички и се слагат върху намазана с мазнина тава. Кифличките леко се притискат, за да станат по-плоски.

Сладкиш

Върху всяка кифличка се прави лек разрез във вид на кръст. Кифличките се покриват с прозрачно фолио и се оставят още 45 минути.

Брашното за украсата се смесва с водата и с помощта на шприц или на фуния от хартия с отрязан край се рисуват кръстове върху кифличките.

Пекат се в предварително загрята до 200 градуса фурна двадесетина минути до златисто. Вадят се, за да изстинат върху решетка.

Глазурата се приготвя от млякото, което се кипва със захарта и се вари една минута, докато не се получи гъст сироп. Топлите кифлички се мажат с глазурата.

Много ефектен е полският великденски сладкиш. Той се приготвя от 2 чаени чаши брашно, 1 чаена чаша захар, четвърт чаена лъжичка сол, половин чаша омекнало масло, 1 яйце, 3 супени лъжици течна сметана. За украсата са необходими 200 грама стафиди, 200 грама нарязани орехи, 400 грама сладко от ягоди или малини, половин чаша захар.

Сухите съставки се смесват и се добавя маслото, реже се с нож и се добавя яйцето и сметаната. Омесва се тесто, разпределя се върху намазана с мазнина тава. Пече се половин час във фурна, загрята на 200 градуса.

Съставките за украсата се смесват, с тях се намазва топлият блат. Пече се отново за около петнадесет минути на 170 градуса. Разрязва се на равни квадрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest