gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съхранение на различните видове ядки

Съхранение на различните видове ядки

DesislavaDesislava
Новак
217474
Ядки в Буркани
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Науката е доказала, че ядките са много полезни за човешкия организъм. Те съдържат протеини, фибри и „добри” мазнини и са показали високия си капацитет за понижаване на лошия холестерол, намаляване на възпалителни процеси и повишаване здравето на сърцето.

Много хора предполагат, че ядките могат да се съхраняват някъде или в нещо, защото те изглеждат доста нетрайни. Оказва се, че те могат да се развалят при определени условия, които да повлияят на техните вкусови качества.

Много хора са свикнали винаги да имат ядки под ръка независимо дали ще ги използват за готвене, печене или просто за мезе. Обаче, често поради неправилно съхранение се оказва, че някои от тях са гранясали или са се развалили.

Благодарение на високото съдържание на мазнини в ядките те са много податливи на гранясване. Светлината, топлината, влагата и присъствието на метал много често допринасят за ускоряването на този процес. За това е хубаво да съхранявате ядките в добре запечатени пластмасови или стъклени съдове на хладно, сухо и тъмно място.

Ядките също бързо абсорбират миризми от външната среда, това се явява доста основателна причина те да бъдат съхранявани в добре изолирани подходящи съдове.

Фъстъците и орехите са най-податливи към разваляне, докато сред най-устойчивите на първите места се нареждат бадемите и кашуто. Ядките които имат черупка се запазват за около два пъти по-дълго, отколкото ако се изчистят от нея.

Ядки

При стайна температура, ядките издържат около месец, но след това те трябва да бъдат охладени в херметически затворен съд, за да могат да запазят свежестта си. Ако ги съхранявате в хладилник, удължавате техния срок на годност за около 6 месеца, а във фризер до една година.

Поради ниското съдържание на вода, те няма да замръзнат в хладилника или фризера, следователно няма да загубят хранителните вещества, съдържащи се в тях, дори и след леко размразяване.

Пресният орех ще се запази за около четири месеца, ако се съхранява в хладилника и около осем, ако се съхранява във фризера. Фризерът е идеалното място на което можете да се доверите, ако става въпрос за предпазване на ядките от разваляне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ivan
Ivan
15.04.2012 17:12
Кое трябва да си плащаш бе жена? Това е нормална статия като всички останали, не виждам нищо за плащане или?
1
0
Катя
Катя
13.04.2012 23:19
защо чак накрая се разбира,че трябва да си платиш за това.Доста е подвеждащо и некоректно от ваша страна.
1
0