Предозиране с цинк

DesislavaDesislava
Новак
217483
Предозиране с цинк

Цинкът е едно от основните хранителни вещества за вашето тяло. Въпреки това, вие не се нуждаете от прекалено големи количества от него.

Цинкът лесно се набавя от основните храни, от мултивитамините и минералните добавки който поемаме. Когато приемате добавки съдържащи цинк, трябва да обърнете внимание на количеството което поглъщате, защото е много вероятно да се получи предозиране.

Въпреки, че тялото ви съдържа сравнително малки количества цинк, този минерал се намира в голямото разнообразие от тъкани, където той изпълнява множество функции.

Цинкът е в костите, зъбите, косата, кожата, черния дроб, мускулите и очите. Мъжката простата и семенната течност са богати на цинк. Той е от основно значение за функцията на стотиците ензими в клетките.

Цинкът участва в кожата и скелета, ДНК и РНК производство, функцията на имунната система, производството на енергия и метаболизма на протеини. Въпреки това, твърде много цинк може да доведе до промяна на много от тези функции.

Малко вероятно е да погълнете повече цинк с храната. Предозиране може да настъпи когато вземате повече от една добавка съдържаща цинк.

Така, че да се ядат богати на цинк храни не е опасно. Той се съдържа в червеното месо, мидите, млечните продукти, обогатените зърнени закуски, пълнозърнестите храни, боб, ядки, гъби, зелен фасул, слънчоглед, бирена мая, тиквени семки и други.

Препоръчителната дневна доза варира в зависимост от пола и възрастта, като за деца тя е 2 мг на ден, 13 мг при кърмещите жени и максимум 40 мг за хората над 19 годишна възраст.

Симптомите при предозиране с цинк са гадене, повръщане, стомашно разстройство, загуба на апетит, главоболие, световъртеж, сънливост, загуба на мускулна координация, нетърпимост към алкохола, повишено изпотяване, халюцинации, намалени нива на липопротеините с висока плътност и отслабена имунна функция.

Цинкът пречи на усвояването на желязото и медта, така че високите нива на цинк могат да доведат до ниски нива на мед и желязо и от там до анемия.

Цинкът взаимодейства с някои лекарства, така че се консултирайте с лекар преди да започнете да приемате цинкови добавки, за да се уверите, че това ще бъде безопасно за вас.

Вашият лекар може да ви посъветва за дозата на цинк, която трябва да приемате. Благодарение на взаимодействията с мед, тези, които взимат цинк в дългосрочен план трябва също така да вземат и допълнително мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest