gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изсушим магданоз, копър и риган

Как да изсушим магданоз, копър и риган

DesislavaDesislava
Новак
217483
Сушен Копър
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Представете си как ястията ви ще се овкусят тази зима, ако имате собствени подправки от градината, за да добавите към тях. Градински чай, мащерка, лятна чубрица, копър, дафинов лист, риган, розмарин и магданоза не са толкова трудни за сушене, поради ниска влага, която те съдържат в листата си, която лесно може да изсъхне или да се замрази.

Дори някои от тях може да се използват целогодишно в сухо състояние и въпреки всичко да предлагат добър вкус. Ето как да го направите в няколко лесни стъпки. Нямате нужда от някакво специално оборудване или способности.

Най-доброто време за набиране на подправки за сушене е точно преди те да цъфнат. Това е времето, когато листата са снабдени с най-много масло, което дава по-силен аромат и вкус на подправките. Нарежете подправките, когато листата са сухи или през късната сутрин или в началото на вечерта, но не в прекалено горещото обедно слънце.

Сушен Магданоз

Използвайте остър нож или ножица, за да намалите големите стъбла или клонове от зрелите растения. Внимателно се разклаща всяко клонче, за се премахнат насекомите и мушиците по тях. Огледайте всяко клонче и премахнете старите, повредените или заболелите листа.

Изплакнете всеки клон със студена вода и подсушете с кърпа или кухненска хартия, за да отстраните всичката вода. Мокрите подправки са склонни да плесенясат, когато са влажни.

Обърнете клоновете с главата надолу и премахнете листа по протежение на горната част на стъблото. Долните листа не са толкова ароматни и свежи, както по-младите листата, които са най-близо до връхчетата. Вържете с връзка пет или шест стъбла заедно в малка китка, като направите малко кюпче на единия край на връзката.

Закачете така направените букетчета на проветриво и топло място, далеч от пряка слънчева светлина и оставете да изсъхнат. Таванското помещение върши чудесна работа. Оставят се така за около две седмици или малко повече, след което се прибират в подходящи контейнери или пликове на сухо и тъмно място.

Сушените подправки се пазят в продължение на години, но са най-добри за употреба, ако се използват в рамките на една година. Повечето подправки ще изгубят част от вкуса си с възрастта и по-голямо количество от тях ще е необходимо за постигане на желания аромат при готвенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest