Едамер

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24837k
Сирене Едамер
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Едамер (Edammer) или просто Едам, наред със световноизвестната Гауда, е сред най-популярните и харесвани холандски сирена. Този млечен продукт се произвежда от краве мляко и е кръстен на пристанището Едам, намиращо се в Северна Холандия. Отличителните белези на Едамера са овалната форма обвита от червена восъчна кора, които го правят лесно разпознаваемо.

Първоначално Едам се е произвеждало в селските ферми от непастьоризирано краве мляко, но през 19 век започва да е прави от пастьоризирано, а също така и от смес от двата вида мляко. Днес Едамер се произвежда в много страни, като дори автентичната му кръгла цилиндрична форма се видоизменя често и в продълговата форма на блок.

Сиренето Едам се радва на широка популярност в САЩ, Канада, Мексико, както и Скандинавските страни. Дълго време в Испания и в латиноамериканските страни Едамера се е тачил като деликатесен продукт. Сиренето е толкова популярно, че пуска корени в културата и изкуството на различни нации. Дори в „На изток от Рая” от Джон Стайнбек се споменава за вкусното сирене.

Все още сиренето Едам не е регламентирано като „защитена марка” от Европейското законодателство.

История на Едамер

Още през 14 век в Северна Холандия производството на този вид трайно сирене било широко застъпено. Чрез пристанището на град Едамер, популярността на сиренето се разнесла до Франция и Испания още същия век, а в последствие и в цял свят. Главната причина за това били добрата издръжливост на продукта и дългият му срок на годност, които се оказват много важни за мореплавателите между 14-18 век.

Съществува дори една легенда, която разказва, че сиренето, поради характерната си кръгла форма, се е използвало за снаряд за оръдията на тогавашните кораби. Някога Едам се е калъпирал в специални дървени форми, които местните използвали също така като шлемове по време на войни и бунтове.

И докато легендата за снарядите е малко съмнителна откъм достоверност, то за последното твърдение има останали доказателства. По онова време холандците били наричани от своите противници "сиреняви глави" именно заради дървените шлемове от калъпите на Едамера.

Първоначално сиренето се произвежда от пълномаслено мляко в селските ферми. По-късно започва да се прави от пастьоризирано или от смес от пастьоризирано и непастьоризирано мляко.

Холандско сирене Едамер

Производство на Едамер

Днес Едамер се приготвя от смес между пастьоризирано прясно мляко и непастьоризирано, предимно от пълномаслено или частично обезмаслено мляко. Произвежда се както в типичната му кръгла форма, така и във формата на паралелепипед или блок. Обикновено питите Едам тежат от 900 гр до 1.8 кг, като най-масово разпространени в търговската верига са тези с тегло до 1.7 кг.

Ярко-червената восъчна кора на Едам е негов отличителен белег. В родината му Холандия хапват Едам с жълта восъчна кора, а ако ви попадне холандско сирене с черната восъчна кора, това означава, че Едамера е зрял цели 17 седмици. Под червената, жълтата или черната восъчна кора на сиренето се крие гладка консистенция с бледо-жълт цвят.

Освен питите с тегло около 1.7 кг. В търговската мрежа може да се натъкнете и на по-малките и симпатични бомбички, наречени „бейби Едамер”. Може да се продава и в огромни пити, двоен размер, оцветени с каротин и предназначени за износ. Френският близнак на Едамер е сирене Мимолет.

Интересен факт е, че холандското сирене се предлага в страната без восъчно покритие, освен през туристическия сезон. Восъчното покритие осигурява допълнителна защита на питите, предназначени за износ от Холандия при тяхното транспортиране.

Най-често се консумира младо сирене Едамер, което е по-еластично и меко, а на вкус е приятно сладникаво, с орехови нишки. Колкото по-зрял е Едамерът, толкова вкусът му се изостря, става по-комплексен, пикантен с остър финал.

Състав на Едамер

В сравнение с някои други подобни сирена, Едамер не е толкова мазно. Неговият холандски братовчед – Гаудата, съдържа 48% мазнини, докато при Едамера те са около 40%. В порция от 100 г сирене Едам има 73% от необходимата дневна доза калций за човек.

В 100 грама сирене Едамер се съдържат:

357 Ккал; 27.8 г мазнини; 1.43 г въглехидрати; 24.99 г белтъчини; 89 мг холестерол; 965 мг натрий; 25 г протеин.

Кулинарна употреба на Едамер

Едамер се радва на много голяма популярност не само в Холандия. В много други страни това сирене дори се е превърнало в част от традициите на хората. Така например на Юкатан приготвят ястието Пълнено сирене (Queso relleno), за което питата Едам се разрязва на 2, част от нея се издълбава и се смесва със зеленчуци и месо и се пълни наново.

Запича се в специалните местни пещи, за да се разтопи сиренето. В Чехия и Словакия Едамера е неизменна част от най-популярната там закуска в съчетание с шунка и винаги със сос Тартар (tatárska omáčka) или майонеза. Дори във Филипините тачат вкуса на Едама, като го поднасят в навечерието на коледните празници.

Едамер може да се поднесе като десертно и трапезно сирене. Участва като допълнение и съставна част в много печива, сандвичи, салата и сосове. Има отличен вкус и поднесено само със солени бисквити и хляб.

Ароматът и вкусът му успешно се съчетават с много плодове като праскови, пъпеши, кайсии, череши, ябълки и круши. Ако искате да подберете подходящо питие за хапките си със сирене Едам, спокойно може да се спрете на Ризлинг, Шардоне, Сира, Шампанско или тъмна бира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес