Как да съхраняваме моркови
Kako da čuvamo šargarepe
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме моркови

Как да съхраняваме моркови

Как да съхраняваме моркови
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Морковите са силен на вкус, полезен, траен и добър за съхранение зеленчук.

Доказано е, че през първите пет месеца на съхранението му след обиране, съдържание му на витамин A се увеличава, а ако е защитен от топлина или пряка слънчева светлина, може да запази хранителните си вещества за още два до три месеца. Свежата хрупкавост на моркова се дължи на клетъчните му стени, укрепени с трудно смилаеми влакна целулоза, хемицелулоза и лигнин.

Може би най-добрият начин да се насладите на прясно набраните моркови е да ги ядете сурови, просто леко сварени или приготвени на пара. Крехките, млади морковки е необходимо да ги изстържете добре преди да ги готвите. По-големите имат по-дебела кожа и прекалено силен аромат, който се съчетава добре в ястия с повече различни зеленчуци.

Опитвайте се да махате само най-горния слой от кожата на моркова при белене, защото така ще запазите повече от ценните му вещества.

Трик, използван за да се съхранят вкусовите и хранителни качества на моркова, е да се намали количеството загубена течност от тях. По-зрелите и стари моркови са с по-твърда текстура и се съхраняват най-добре.

Как да съхраняваме моркови в хладилник?

Как да съхраняваме моркови

Първо, премахнете зелените надземни части от моркова, тъй като те черпят влага от корена-плодното тяло. Оставете само едно стръкче от около 2 см, за да предотвратите процеса на гниене. После подредете плътно няколко немити моркови в найлонова плик с цип, изведете въздуха от него и го сложете за съхранение в най-охладнената част на хладилника.

Извадете морковите от хладилника и ги измийте точно преди да ги обработите. Необходимо им малко да постоят на стайна температура и след това може да ги използвате.

Можете също така да оставите морковите да постоят на слънце няколко дни и след това да ги сложите в хладилника. Правилно съхранени, те могат да останат трайни до три месеца.

Как да замразяваме моркови?

Преди да започнете да замразявате морковите, те трябва да бъдат бланширани. Бланширането (попарване на зеленчуци във вряща вода или пара за кратко време), е задължителна стъпка от приготовлението на почти всички зеленчуци, които трябва да бъдат замразени. Най-младите и крехки моркови се замразяват най-успешно след бланширане.

Пригответе около 4 литра вода за всеки половин килограм зеленчуци. Използването на тези пропорции е с цел водата да продължава да ври, когато зеленчуците слягат към дъното на тенджерата.

Как да съхраняваме моркови

Изберете млади, крехки, средни моркови на дължина. Ако сте ги нарязали, тогава при бланширането им е достатъчно да престоят около две минути във врящата вода.

Сложете морковите в кошница за бланширане и я потопете във водата. Поставете капак над кошницата. Започнете да отброявате, веднага след като водата заври. Времето, което е необходимо за бланширане на цели моркови, е минимум 5 минути.

Незабавно след това ги извадете от тенджерата и ги охладете в купа с лед. Преместете ги от нея в друг съд и изчакайте водата от тях да оттече. След като вече са сухи, подредете морковите в пластмасова кутия с капак, като оставите около 1 см. свободно пространство и не я препълвате. Сложете я във фризера.

Ако съхранявате морковите вакуумно пакетирани в найлонов плик, те могат да имат трайност, дори до 14 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest