gotvach.bg»Статии»Диети»Диета за подут стомах

Диета за подут стомах

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Подут стомах

Стомахът може да се подуе заради различни причини. Краткотрайното подуване на стомаха може да бъде предизвикано от консумацията на газирани напитки или лесноусвоими въглехидрати.

Зелето и картофите, както и бобовите култури предизвикват подуване на стомаха. Постоянното подуване на стомаха обаче може да и симптом на заболяване и изисква консултация с лекар.

Подутият стомах може да е предизвикан от липса на достатъчно ферменти. Ако стомахът ви се подува след консумация на мляко, това означава, че в организма ви има липса на достатъчно количество фермент за преработка на млечните продукти.

Друга причина за подуването на стомаха е нарушаването на микрофлората в стомаха в резултат на неправилен начин на хранене или приемане на антибиотици.

Подутият стомах може да е и следствие на стрес. В такъв случай трябва първо да се успокоите, а след това да се разходите на чист въздух, по възможност в приятна компания.

Диетата при подут стомах изключва от менюто пълнозърнестите продукти, а също така белият хляб и продуктите, които съдържат нишесте. Препоръчва се приемането на активен въглен и препарати с лактобактерии.

Оризова диета

Диетата при подут стомах трябва да включва продукти, които съдържат влакнини, те спомагат за по-доброто храносмилане и намаляват образуване на газове. Ориз е подходяща храна за моментите, в които усещате стомаха си подут.

Намалете консумацията на прясно мляко и наблегнете на киселото мляко. Намалете мазнините, а също така свинското месо и дреболийките. Наблегнете на пилешко и телешко месо.

Черен чай и кафе водят до прекомерна дейност на стомаха, затова хората, които имат проблеми с подуването на стомаха, трябва да ограничат консумацията на тези напитки.

Газираните напитки, както и суровите зеленчуци, също трябва да се изключат от менюто при подут стомах. Зеленчуците трябва да се консумират, приготвени на пара или печени.

Ябълки и зелето също са лош избор при подут стомах. Когато се храните, предъвквайте добре храната, тъй като това ще се отрази добре на храносмилателната ви система.

При подут стомах помага оризова диета за един ден. В продължение на целия ден яжте сварен ориз, като не изхвърляте водата, в която се е варил, а консумирате и нея.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest