gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да избираме кафето

Как да избираме кафето

Кафе със сметана
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Чаша сутрешно ароматно и горещо кафе – нещо, без което повечето от нас не могат да започнат деня си. Кафето е много популярна напитка, която често пъти е отричана от специалисти и набеждавана, че е вредна и води към пристрастяване.

Дори и да е така, няма нищо по-хубаво от аромата на кафе, когато отвориш очи – понасяш се по дирята и стигаш до най-мечтаната напитка преди работния ден. Без захар, чисто, с мляко или сметана, когато кафето е хубаво и подхожда на вашите вкусови рецептори, всичко останало е без значение.

Най-добре би било, ако познавате различните сортове кафе, но тъй като това е знание, което притежават малко от нас, можете да се ориентирате по цената. Но и това не винаги е гаранция за качество.

Най-добре е да си купувате кафе от специални магазинчета, предназначени за това. Там би трябвало да успеят да отговорят на въпросите ви – откъде идва избраният от вас сорт кафе, киселее ли на вкус, много ли е горчиво, цената определя ли качеството или зависи само колко е пропътувало и други.

На кафе

Можете също да попитате кои сортове може да смесвате, защото има такива при които комбинацията никак няма да ви хареса. Ако на опаковката има надпис 100% колумбийско кафе или хавайско, значи сте си купили истински качествено кафе.

Най-сигурният начина да намерите кафе по ваш вкус е да опитвате различните сортове.

Кафе на зърна

- Бразилското кафе е средно препечено и има сладък послевкус;

- При арабското кафе (един от най-древните сортове), ароматът на шоколад е толкова;

силен, че е малко вероятно да не ви хареса, вкусът му е много плътен;

- Етиопското кафе е силно препечено и има сладък вкус придружен с плодов, вкусно е, но като че ли не е особено подходящо за първо кафе и то, ако сте любител на черното и горчиво събуждане;

- Колумбийското също е силно препечено, киселее леко и също има лек плодов привкус, но пък има наистина наситен вкус;

- Хавайско кафе – съвсем лек сладък вкус, дори трудно уловим; средно препечено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest