Консервиране и съхранение на прясно зеле
Preservation and storage of fresh cabbage
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране и съхранение на прясно зеле

Консервиране и съхранение на прясно зеле

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95243k
прясно зеле
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Зелето е листен зеленчук, който е популярна съставка в супи, яхнии, гювечи и салати. Зелевите сортове са категоризирани главно по форма и сезон, въпреки че в някои части на страната те могат да се отглеждат целогодишно. Една зелка може да тежи някъде от 1 до 6 килограма.

За да помогнете на зелето да поддържа своя оптимален вкус, е важно да се използват подходящи методи на съхранение у дома, след като сте си закупили зеле. Правилното съхранение забавя метаболитните процеси, които предизвикват растителните клетки и влошават качеството, текстурата и вкуса му.

Стъпка 1

Изберете качествено и добре свито зеле. Обърнете внимание на листа, които трябва да са с равномерен цвят. Огледайте кочана на зелето преди да го купите.

Стъпка 2

Премахнете всички увехнали външни листа от зелеката. Използвайте нож за премахване на кочана зелето. След това го изплакнете добре със студена вода и го поставете в гевгир да се отцеди.

Стъпка 3

Зеле в буркани

Изплакнатата и изцедена зелка се поставя в чанта с цип за съхранение, или се увива във фолио плътно около листата за ограничаване на въздушния поток. Липсата на свободен кислород ще помогне да се забави клетъчното дишане, което ще забави прогресията на разваляне. Освен това, тази бариера ще помогне да се запази зелето от изсушаване и увяхване. Задържането на влагата ще помогне на зелевите листа да останат свежи.

Стъпка 4

Увитото зеле се прехвърля в хладилник. За най-добри резултати, бъдете сигурни, че температурата на хладилника е от 0 до 2 градуса или малко по-ниска, тъй като това ще помогне да се забави клетъчната функция на бактериите и ще се инхибира процеса на стареене.

Стъпка 5

Дръжте зелето увито и охладено в хладилник до две седмици, преди да го използвате. След като зелето е нарязано или извадено от там, опитайте да го използвате в рамките на 48 часа, защото съдържанието на витамин С бързо се намалява.

Другият метод е да съхраните зелето в буркани. За цялата почистете зелето, нарежете го и го осолете, в подходящ съд. Претрийте го с ръце и хубаво го натъпчете в буркани(да не остане въздух), които в последствие затворете херметически. Така зелето издържа до два месеца и при готвене, много се доближава до вкуса на прясното. Съхранено по този начин може освен за готвене да бъде използвано и за салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest