Повечето хора подбират своята храна точно и стриктно, като се съобразяват само с вкуса и апетита си. За тях храната се консумира заради удоволствието от нея или заради чувството на ситост след ядене.
За други храната се подбира според някакъв навик без каквито и да били мисли за това дали тя е полезна за тях или не. Като цяло обаче храната не е навик или психологичен комфорт, тя по–скоро е вид природна медицина или отрова за човешкия организъм.
Началото на всяко едно заболяване може да се обобщи в три причини: генетика, дължащо се на дадена среда или лош хранителен навик. От тези три фактора храната, която се яде или не се яде съответно, допринася най–много за това дали един организъм е здрав или болен. Много малко хора усещат ефекта на храната върху организма и консумират определени храни за известно време, за да постигнат по–добро здравословно състояние.
Лошите диетични навици могат да отключат в организма генетични особености с тенденция за заболяване от много и различни болести. Пряката връзка между това каква храна се консумира или не със здравето е минимално изучавана и засягана от повечето хора, които се занимават с медицина. Повече се обръща внимание на изучаване на различни заболявания и поддържане на добро здраве.
![Печен артишок](/files/lib/300x225/artichokes-photo1212.webp)
Нека сега да изясним произхода и ползите, които артишокът предлага. Съществува артишок и йерусалимски артишок, които са различни растения. Артишокът е член на семейството на бодливите растения, докато йерусалимският артишок е от семейството на слънчогледите.
Днес ние знаем, че артишокът съдържа фибри, калий, калций, желязо, фосфор и други елементи, които са важни за човешкото здраве. Но знаете ли всъщност колко е голям неговият принос към доброто здравословно състояние на човек?
Твърди се, че артишокът помага за по–добрата функция на черния дроб, също така е полезен при страдащи от атеросклероза, подагра, съдейства за лечение на хепатит и подобрява отделянето на секреция при жлъчката.
Би могъл да понижи кръвната захар, подобрява апетита и храносмилането. Артишокът е диуретично средство и може да помогне при оплаквания от мигрена.
![Артишок](/files/lib/300x225/artishok1.webp)
При лошите начини на хранене като консумацията на много газирани и алкохолни напитки, прекомерното хапване на червено месо и поглъщането на много мазнини, артишокът повишава способността на черния дроб да регенерира своите клетки. Най–важната функция на черния дроб е да преработва хранителните вещества, които ние поглъщаме.
Ужасно много хора по света злоупотребяват с възможностите на стомаха си и вредят на черния си дроб, както и на цялото тяло, докато си мислят, че се хранят добре, а всъщност страдат от недохранване.
Какво трябва да се направи?
Дайте си сами оценка за това с какво се храните и дали това е полезно за организма ви. След обилно приемане на алкохолни напитки или храни, богати на мазнини, дайте почивка на черния си дроб и му помогнете да се възстанови.
Когато артишокът е в сезона си, започнете кратък курс на диета с артишок. Консумирайте го няколко дни. Комбинирайте зеленчука с малки количества от месо или други зеленчуци. Артишока има само около 25 калории. Яжте повече риба и месо от птици, ограничете като цяло червеното месо за известно време.
Избягвайте животинските мазнини и използвайте растителни мазнини, забравете за алкохола. Една от най–важните ползи на артишока е, че той помага за отслабване, тъй като спомага за по–доброто функциониране на черния дроб, а с това и за по–добър метаболизъм на организма.
Коментари