Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да се храним при подут корем и газове?

Как да се храним при подут корем и газове?

Как да се храним при подут корем и газове?
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Подутият корем е преди всичко усещане за стягане, натиск или пълнота в корема. Може да бъде придружено от видимо подут корем и газове. Усещането може да варира от леко неприятно до силно болезнено. Обикновено отшумява след известно време, но за някои хора е повтарящ се проблем.

Храносмилателните проблеми и хормоналните колебания могат да причинят циклично подуване на корема. Ако подутият ви корем не изчезне, трябва да потърсите медицинска помощ, за да определите причината.

Един от начините за намаляване на запека, е да се консумират достатъчно растителни храни, богати на фибри. Те могат да включват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Консумацията на храни с високо съдържание на пробиотични бактерии като кефир и кимчи, също може да подобри здравето на червата. Това може да помогне за намаляване и предотвратяване на подуване на корема.

Освен консумацията на здравословни храни поддържането на хидратация може да помогне за предотвратяване на запек и задържане на вода.

Ето и с какво да се храним при подут корем и газове.

1. Портокали

Храни за добро храносмилане

Портокалите са добър източник на фибри и вода, което може да помогне за предотвратяване на задържането на вода и да насърчи редовното изхождане. Те са богати и на витамин C, който може да подобри здравето на бактериалната общност в червата. Консумацията на портокали като лека закуска може да осигури подходящ начин за увеличаване на приема на диетични фибри. Тъй като обаче включването на твърде много фибри в диетата твърде бързо може да причини подуване на корема, експертите препоръчват добавянето на богати на фибри храни да става бавно и постепенно.

2. Ананаси

Освен че съдържат 1, 4 грама фибри на порция, ананасите съдържат ензим, наречен бромелаин. Този ензим често се използва в традиционната медицина за лечение на храносмилателни проблеми. Изследванията показват, че тъй като бромелаинът проявява противовъзпалителни свойства, той може да помогне при храносмилателен дискомфорт, който възниква поради възпаление в стомашно-чревния тракт. Като такъв той може да помогне за намаляване на симптомите на подуване на корема при хора, живеещи с възпалителни състояния на храносмилателния тракт, като възпалително заболяване на червата и гастрит.

3. Горски плодове

Горските плодове съдържат 2, 1 г фибри на порция, което е полезно за храносмилателното здраве. Те са и отличен източник на антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на червата.

4. Папая

Папаята е богата на фибри, антиоксиданти и витамини, които могат да помогнат за здравословното храносмилане. Освен това, тя съдържа ензим, известен като папаин, който може да има много благоприятни ефекти върху човешкото здраве.

5. Домати

Полезни за стомаха храни

Доматите съдържат пребиотици – несмилаем хранителен компонент, който насърчава растежа на здрави чревни бактерии. Пребиотиците в доматите са полезни за хора, страдащи от болестта на Крон, малабсорбция и няколко други състояния, свързани с подуване на корема.

6. Леща

Подобно на другите бобови растения, лещата е богата на фибри. Тя е богата и на устойчиви нишестета, въглехидрат, който е устойчив на храносмилане и допринася за здравето на стомашно-чревния тракт.

7. Броколи

Броколито може също да намали подуването на корема. Броколито е кръстоцветен зеленчук, който описва група зеленчуци с високо съдържание на фибри, витамини и фитонутриенти. Консумацията на броколи може да помогне за поддържане на здравето на бактериалната флора в червата, което води до подобряване на здравето.

8. Моркови

Морковите са богати на витамин А, който е важен за поддържане на хомеостазата в червата. Изследванията също така показват, че хранителните източници на витамин А увеличават щамовете на полезни бактерии в червата.

9. Спанак

Спанак

Спанакът е богат на хранителни вещества зеленчук с високо съдържание на фибри. Изследванията показват също, че може да увеличи популацията на един от здравословните бактериални щамове в червата, наречен Lactobacillus.

10. Овес

Освен че е задоволителен източник на пълнозърнести храни, овесът съдържа и голямо количество фибри. Той съдържа и вид въглехидрат, наречен бета-глюкан, който може да облекчи колита – възпаление в дебелото черво.

Вижте още изпитани средства и билки срещу подуване и газове. Разберете и как да се пазите от неприятните симптоми, като стоите далеч от тези газообразуващи храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest