Омега-6 мастни киселини
Omega-6 fatty acidsOmega-6 masne kiseline
gotvach.bg»Статии»Аминокиселини»Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастни киселини

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Зехтин и зеленчуци

Омега-6 мастни киселини са незаменими мастни киселини. Те са необходими за човешкото здраве. Тялото не може да ги синтезира само - трябва да се набавят чрез храната. Заедно с омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини играят решаваща роля в мозъчната функция, както и за нормалния растеж, и развитие. Също така известни като полиненаситени мастни киселини (PUFAs), те спомагат за растежа на косата, свежия вид на кожата, поддържат здравето на костите, регулират обмяната на веществата и поддържането на репродуктивната система.

Здравословният хранителен режим съдържа баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Омега-3 мастни киселини спомагат за намаляване на възпалението, а някои омега-6 мастни киселини са склонни да го насърчават. В действителност, някои проучвания показват, че повишеният прием на омега-6 мастни киселини може да играе роля в комплексен регионален болков синдром. Американският тип хранене обикновено съдържат 14-25 пъти повече омега-6 мастни киселини от омега-3 мастни киселини.

Средиземноморският тип на хранене от друга страна има по-здравословен баланс между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Много изследвания показват, че при хората, които следват този тип на хранене вероятността да развият сърдечни заболявания е в пъти по-малка. Средиземноморската диета не включва много месо (което е с високо съдържание на омега-6 мастни киселини) и набляга на храни, богати на омега-3 мастни киселини, като: пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, риба, зехтин, чесън, както и умерената консумация на вино.

Има няколко различни вида омега-6 мастни киселини. Те са група от осем полиненаситени мастни киселини. Най-важни за храненето при човека са четири от тях: Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA); Линолеична (линолова) киселина (ЛК/LA); Арахидонова киселина (АрК/АrА); Дихомо-гама-линоленична киселина (ДГЛК/DGLA).

Рибено масло

Ползи от Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастни киселини могат да бъдат полезни за следните заболявания:

Диабетна невропатия

Някои изследвания показват, че приемането на гама-линоленова киселина (GLA) в продължение на 6 месеца или повече може да намали симптомите на болка при хора с диабетна невропатия. При тези, имащи добър контрол на кръвната захар, ефектът ще е по-добър.

Ревматоиден артрит

Проучванията са недовършени и неясни по въпроса дали масло от вечерна иглика помага за намаляване на симптомите на ревматоидния артрит. Някои предварителни данни показват, че може да намали болката, подуването и сковаността сутрин, но други изследвания не са открили ефект. Малко вероятно е маслото от вечерна иглика да се спре прогресирането на болестта, така че ставното увреждане все пак ще се появи.

Алергии

Приема на Омега-6 мастни киселини в храната или като добавка, като например GLA от масло от вечерна иглика или други източници, имат дълга история в използването в народната медицина против алергии.

Боб

Рак на гърдата

Едно проучване е установило, че жените с рак на гърдата, които са взели GLA имат по-добри резултати след приема на тамоксифен (лекарство, използвано за лечение на рак на гърдата), отколкото тези, които приемат само тамоксифен. Други проучвания показват, че GLA инхибира туморната дейност сред клетъчни линии при рак на гърдата.

Също така омега-6 мастни киселини се използват при случаи на екзема, високото кръвно налягане (хипертония), за смекчаване симптомите на менопауза, при множествена склероза и остеопороза. Трябва да се има в предвид обаче, че при всички заболявания ефекта на тези мастни киселини не идва от само себе си - трябва да бъде съчетан с много други фактори, както и че действието му е лечебно, а не вълшебно.

Хранителни източници на Омега-6 мастни киселини

За общото здравословно състояние, трябва да има баланс между омега-6 и омега-3 мастни киселини. Съотношението трябва да бъде в диапазона 2:1 - 4:1, омега-6 и омега-3. Някои здравни педагози подкрепят още по-ниски съотношения.

Налични форми на Омега-6 мастни киселини

Омега-6 мастни киселини са на разположение в масла, които съдържат линолова киселина (LA) и гама-линоленова киселина (GLA), като от вечерна иглика и касис. Синьо-зелените водорасли също съдържат GLA.

Прием на Омега-6 мастни киселини

Средната диета (т.е. нормалният хранителен режим) осигурява достатъчен прием омега-6 мастни киселини. Така добавки обикновено не са необходими, освен ако не сте на лечение за специфично състояние.

Говорете с Вашия лекар, за да се определи каква форма и каква доза на омега-6 мастни киселини са най-подходящи за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес