gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»На Бъдни вечер традицията повелява...

На Бъдни вечер традицията повелява...

Бъдни вечер
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Бъдни вечер е един от най-прекрасните и светли семейни празници. Всяко семейството се подготвя да посрещне Бъдни вечер и Коледа – да украси подходящо дома си, да сложи елха, да измисли най-добрите гозби, да подреди най-хубавата трапеза, да има най-хубавите подаръци.

За да постигнем този ефект – на истински пълноценен празник, трябва да спазим няколко традиции за всички изброени по-горе неща. На Бъдни вечер има определени храни, които трябва да сервираме, както и няколко ритуала свързани отново с празника. Да разгледаме как трябва всеки от нас да посрещне празника, според традицията.

Бъдни вечер е един от празниците, в които най-възрастната жена в къщата трябва да прекади дома с тамян. В камината се слага дърво от бук или дъб, което се нарича бъдник. Причината бъдникът да бъде от тези два вид дърво е, че те са символ на здравето.

Относно трапезата – също има няколко неща, които традицията повелява да изпълним. Важно е на масата вечерта да има определен брой ястия. Най-често те са 7, 9 или 12, които символизират съответно седемте дни от седмицата, деветте месеца на бременността или месеците в годината. Различна информация можете да намерите, но като че ли традицията повелява ястията да бъдат най-малко седем на брой.

Рождество

Разбира се, те трябва да са постни – Бъдни вечер е последната вечер на пост (от рождественския пост). Традицията повелява на трапезата да има задължително – постни сарми, сух пипер, пълнен с боб, тиквеник, ошав, орехи, чесън, мед, варено жито.

Бобът и оризът са задължителни – на масата трябва да има храни, които набъбват, за да се увеличава и богатството, както тях. Задължителни на трапезата за чесънът, който гони злото и медът – символ на сладкия живот.

Хубаво е през празничната вечер да не се пие вода, а сока от ошава. По традиция домакинята трябва да направи и обредна пита с монета. Орехът пък е символ на здравето. Хубаво е на масата да се сложи и дрянова клонка – също символ на здравето.

Празнична трапеза

При подреждането на трапезата, домакинята трябва да сложи на масата първо солта – тя ни помага да се отървем от лошите мисли, погледи, случки.

Когато семейството реши да сяда за вечерята, всички продукти се слагат на масата – никой не бива да става. Ако все пак се наложи, право да стане от масата има само стопанинът, но той трябва да върви преведен, за да натежат житата от зърна.

Следва най-възрастният мъж на трапезата да разчупи питката и да раздаде парче на всеки от масата. Обичаят ни напомня, че за да бъдат здрави и пълни житата и да узреят дружно, цялото семейство трябва да стане заедно от масата.

Следващата стъпка според традицията е, домакинята да не прибира масата – оставете я така, с храната, която е останала. Вярването е, че през тази нощ идват починалите ни близки хора да се нахранят и най-вече да благословят живите.

Традицията ни напомня за себе си след края на вечерята – идват коледарите. По различен начин се провежда срещата с тях в Източна и Западна България. Основната част е, че пеят песни на всеки член от семейството, като разбира се, започват от стопанина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest