Обядът трябва да е здравословен и хранителен, за да може организмът да се зареди с достатъчно енергия. Храненето на обяд е важно за хората, които внимават за фигурата си, както и за тези, които искат да са работоспособни.
Много е вредно да се храните на обяд с шоколад, чипс или кифлички, колкото да залъжете глада. Сандвичът също не се препоръчва, ако искате обядът да е здравословен.
Пълноценният обяд може да възстанови бързо силите след първата трудоемка половина на деня. Перфектният обяд трябва да се състои от определени храни, за да е полезен и в същото време зареждащ с енергия.
Задължителна част от здравословния обяд е супата. Тя подобрява работата на стомаха, намалява риска от възникване на много заболявания на стомаха и червата.
Добре е на обяд да хапнете свежа салата и да я комбинирате месо или риба. Не комбинирайте печено месо с пържени картофи, ако искате да сте работоспособни и енергични.
Ако едно от ястията на обяд съдържа някакъв вид мазнина, гарнирайте го с леки салати от марули или свежи зеленчуци. От напитките за обяд са подходящи минералната вода и кафето.
Добре е супата на обяд да е зеленчукова, но може да е също така от месо или риба. Основното ястие може да бъде последвано, но не задължително, от десерт.
Десертът е пресни плодове, компот, плодово желе или малка тарталетка или петифурка.
Ако супата е с месо или риба, препоръчва се основното ястие да е зеленчуково. Както и обратното – ако супата е зеленчукова, добре е основното ястие да е по-хранително, с риба или месо.
През студените месеци се ядат топли супи, а през лятото и пролетта може да се хапне таратор.
Ако можете да хапнете на обяд вкъщи, пригответе стекове от сьомга или пъстърва. Намажете филета от риба от двете страни с лимонов сок и ги поръсете със сол. Полейте ги с малко соев сос и оставете за половин час. Запечете във фолио или пригответе на пара.
Пилешките гърди на пара са здравословно основно ястие. Пилешките гърди, нарязани на парченца, се мариноват в сос за половин час. Той се приготвя от малко соев сос, 2 супени лъжици горчица, малко лимонов сок.
Пилешките гърди се приготвят на пара и се комбинират със задушени зеленчуци. Можете да задушите зеленчуците на пара, докато приготвяте пилешките гърди. Така ароматът на пилешкото ще направи зеленчуците по-интересни на вкус.
Коментари