Сяра
SulfurSumpor

Сяра

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Сяра
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-20%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
128.00 лв.
Виж ››

Сярата представлява минерал, който има много добре изразени киселинообразуващи функции. Надали повечето от спортуващите хора са се замисляли както точно влияе този минерал върху спортната форма и постижения. От всички основни минерали, сярата е най-малко обсъждана, но същевременно е много важна. Сярата е основният минерал на красотата.

Смята се, че сярата е осмия или деветия най-изобилстващ минерал в тялото. Среща се в почти всички клетки, но е в особено високи концентрации в косата, ноктите, кожата и ставите. Правилният прием на сяра е от огромно значение за придобиване на красива и блестяща коса и кожа.

Функции на сярата

Сярата е основният компонент на свързаните тъкани. Един от тях е колагенът – той се намира не само в свързаните тъкани, но и в кожата, костите и зъбите. Богатият на сяра колаген е най-срещаният протеин в тялото. А както всички знаем колагенът задържа влагата в клетките и придава еластичност на тъканите.

Сярата се съдържа и в кератина – протеин, който изгражда 98% от структурата на ноктите. Сярата, под форма на кератин се намира и в кожата, косата и зъбния емайл. Тя дава на тези тъкани едновременно по-голяма устойчивост и по-голяма гъвкавост.

Няколко са основните действия на сярата. На първо място тя участва в химичната структура на молекулите на аминокиселините – цистеин, хомоцистеин, таурин и метионин.

Ползи от сярата

Красива кожа

Сярата дезинфектира кръвта, а чрез свързването с тежките метали има и добре изразено детоксикиращо действие. Това я прави много силно средство в борбата с възпалените стави, сухожилия и мускули – бичът на всеки един активно спортуващ човек.

Сярата участва и в структурата на важното вещество за сухожилията и ставите – хондроитин сулфат. Тя подпомага осъществяването на окислителните реакции, чрез включването си в структурата на коензим А.

Сярата подобрява дейността на имунната система, което е изключително ценно за хората, но най-вече за активно спортуващите и професионално спортуващите, защото те имат специфично занижен имунитет и са сравнително податливи на кожни инфекции.

Освен всички действия, минералът подсилва белтъчната структура на космите и се използва като средство, което противодейства на оплешивяването.

Сярата е позната в две основни разновидности – синтетична /сулфати и сулфити/, чиито прием е изключително вреден за организма и органична – като метилсулфонилметан /МСМ/, от който организма се нуждае.

Дневна доза сяра

Дозите много зависят от веществото, което се явява доставчик на сяра за тялото. Оптималната препоръчвана доза МСМ е от 1000 до 4000 мг дневно за умерено спортуващи възрастни хора. Дозите за професионални спортисти рязко се увеличават и могат да достигнат до 8000 мг без възникване на риск от токсичност.

Дефицит на сяра

Смята се, че недостигът на сяра е пряк виновник за възникването на някои сериозни клинични състояния, но все още няма категорични доказателства за това. Все пак, имайки се предвид важната роля на сярата за поддържане на редица функции се счита, че при дефицитът й организмът не може да създава качествени и здрави клетки.

Яйца

Това води до проблеми като падане на коса, загуба на еластичност на кожата и стените на артериите, поява на бръчки, ставни проблеми, разширени вени, образуване на белези и затруднена дейност на имунните реакции.

Предозиране на сяра

Вредни ефекти се наблюдават при прием на неорганична сяра, защото тя е токсична. Предозиране или странични ефекти при прием на големи количества МСМ не се наблюдават, дори след прием на 20 г за един килограм тегло, за период до един месец. Все пак се препоръчва да се не се превишават указаните дози.

Източници на сяра

Един от най-добрите източници на сяра е яйченият жълтък. Големи количества от този минерал се съдържат и в чесън, лук, брюкселско зеле и малини, пшеничния зародиш, сушен боб, зеле, риба, соя и ряпа. Освен от храната, сярата може да се набави и от различни добавки. Най-често срещаният метод за прием на сяра е под формата на комплексни минерални препарати, които съдържат оптимални дози минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest