Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Недостиг на сяра в организма и как да си я набавим

Недостиг на сяра в организма и как да си я набавим

Недостиг на сяра в организма и как да си я набавим
Уред за почистване на микровълнови фурни
Практичен аксесоар за вашия дом:
Уред за почистване на микровълнови фурни
20.00 лв.

Сярата е един от най-разпространените елементи в човешкото тяло - минерал с киселинообразуващи свойства, но за нея не се говори много и рядко може да бъде намерена сред добавките в храната. Значението на сярата обаче е много важно и не бива да се пренебрегва.

Сярата и здравето

Сярата се съдържа във всички клетки на човешкото тяло, но най-вече в костите, ставите, мускулите, кожата, косата, ноктите и зъбите. Нейната роля е многопосочна:

- Изгражда клетъчните мембрани и участва в синтеза на протеините, задържа влагата в клетките;

- Детоксикира кръвта, като я освобождава от тежките метали, за което е много важна за ставите, сухожилията и мускулите;

- Подпомага окислителните реакции;

- Подобрява имунната система;

- Участва в метаболизма на въглехидратите, влияе на нивата на кръвна захар;

- Предотвратява стареенето.

Необходими дневни дози сяра

Необходимата дневна доза сяра за възрастен човек на ден варира от 1000 до 4000 милиграма, като за активно спортуващи мъже може да достигне до 8000 милиграма на ден.

Недостиг на сяра и начини да се набави

Недостиг на сяра в организма

Дефицитът на сяра в организма е причина за възникване на сериозни ставни заболявания, разширени вени, поява на бръчки поради загубата на еластичност на кожата, втвърдяването на артериите, чупливи нокти, нисък имунитет.

При дефицит на този елемент се наблюдава задържане на синтеза на белтъците, а това води до образуване на нездрави клетки.

Сярата си набавяме чрез храната и вещества, съдържащи сулфатни групи. Най-често използваният начин на прием на сяра е чрез минерални препарати, съдържащи оптималните дози от този елемент, които са в лесноусвоима форма и необходимите за тялото дози.

Здравият организъм си я набавя сяра чрез храната. Жълтъкът на яйцето е първенец по съдържание на сяра. След него се нареждат чесънът, лукът, брюкселското зеле, малините, бобът, рибата, соята, ряпата.

Добре балансираните протеинови диети освен другите ползи дават на тялото и нужните дози сяра.

За разлика от недостига, който е възможен, предозиране със сяра не може да се получи дори при продължително приемане на по-високи дози, тъй като тялото изхвърля излишните количества, без да се причинява вреда. Този елемент се усвоява от дванадесетопръстника, стомаха и тънките черва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest