Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, източници на сяра

Храни, източници на сяра

Храни, източници на сяра

Храната, богата на сяра, е от важно значение за правилното функциониране на нервната, мускулната и сърдечно-съдовата система. Веществото участва и в производството на аминокиселини. При липса на сяра нивата на кръвната захар се покачват.

Животинските продукти са най-добрите източници на макронутриенти, а сярата е основен макронутриент, важен за клетките на черния дроб, за ноктите и косата. Сярата освен това има принос в състоянието на кожата, за туширане на болките в ставите, влияе на съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета и други.

Дневна нужда от сяра

Нормалният прием за сяра за възрастен човек е от 140 до 175 грама. Най-висока концентрация има в нокътната плочка, костната тъкан и косата. Дозата за ден е от 1/2 до 2 грам. Затова протеиновите храни трябва да присъстват редовно в храната.

Най-добрите източници на сяра

Храните, съдържащи добри количества сяра, са заешкото и пилешкото месо, рибата, зелето, яйцата, ядките, твърдото сирене, морските храни, соевите продукти, лук и чесън и черния дроб.

При невъзможност за набавяне на сяра от животински продукти, може да се потърси алтернатива в растителните източници на сяра. Богати на макронутриента са бобовите храни, ядките и зелето. Сред плодовете с добри дози са бананите, динята и ананасът. Сред зеленчуците може да използват зелениите и влакнестите.

Източници на сяра

За да се получат нужните дози сяра при растителни храни като бялото зеле примерно, то трябва да се приготви на пара или да се направи под формата на задушено зеле. Трябва и да се остави за слегне за няколко минути, преди да се пристъпи към термична обработка. Това се прави, за да се задейства веществото мирозиназа. Както и да се готви на ниска или средна температура. Приготвени по правилен начин продуктите подобряват работата на храносмилателната система.

Чесънът и лукът също съдържат добри количества сяра. Може да се консумират в прясно или термично обработено състояние. За да се увеличи сярата при варене, е добре зеленчукът да се натроши преди това и да се остави за 10 минути.

Бобът идеално запълва нуждите от сяра. Той предпазва червата от инфекции, пази и от кожни заболявания.

Като източник на сяра най-добри са пържените яйца, които е добре да присъстват 2-3 пъти в седмицата в менюто.

От месата пуешкото е най-добър източник на сяра, освен това месото е постно и може да се консумира и от хора на диетично хранене. Най-добре да се комбинира със зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest