Храната, богата на сяра, е от важно значение за правилното функциониране на нервната, мускулната и сърдечно-съдовата система. Веществото участва и в производството на аминокиселини. При липса на сяра нивата на кръвната захар се покачват.
Животинските продукти са най-добрите източници на макронутриенти, а сярата е основен макронутриент, важен за клетките на черния дроб, за ноктите и косата. Сярата освен това има принос в състоянието на кожата, за туширане на болките в ставите, влияе на съсирването на кръвта, за укрепване на имунитета и други.
Дневна нужда от сяра
Нормалният прием за сяра за възрастен човек е от 140 до 175 грама. Най-висока концентрация има в нокътната плочка, костната тъкан и косата. Дозата за ден е от 1/2 до 2 грам. Затова протеиновите храни трябва да присъстват редовно в храната.
Най-добрите източници на сяра
Храните, съдържащи добри количества сяра, са заешкото и пилешкото месо, рибата, зелето, яйцата, ядките, твърдото сирене, морските храни, соевите продукти, лук и чесън и черния дроб.
При невъзможност за набавяне на сяра от животински продукти, може да се потърси алтернатива в растителните източници на сяра. Богати на макронутриента са бобовите храни, ядките и зелето. Сред плодовете с добри дози са бананите, динята и ананасът. Сред зеленчуците може да използват зелениите и влакнестите.
За да се получат нужните дози сяра при растителни храни като бялото зеле примерно, то трябва да се приготви на пара или да се направи под формата на задушено зеле. Трябва и да се остави за слегне за няколко минути, преди да се пристъпи към термична обработка. Това се прави, за да се задейства веществото мирозиназа. Както и да се готви на ниска или средна температура. Приготвени по правилен начин продуктите подобряват работата на храносмилателната система.
Чесънът и лукът също съдържат добри количества сяра. Може да се консумират в прясно или термично обработено състояние. За да се увеличи сярата при варене, е добре зеленчукът да се натроши преди това и да се остави за 10 минути.
Бобът идеално запълва нуждите от сяра. Той предпазва червата от инфекции, пази и от кожни заболявания.
Като източник на сяра най-добри са пържените яйца, които е добре да присъстват 2-3 пъти в седмицата в менюто.
От месата пуешкото е най-добър източник на сяра, освен това месото е постно и може да се консумира и от хора на диетично хранене. Най-добре да се комбинира със зеленчуци.
Коментари