gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се варят калмарите?

Как се варят калмарите?

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Калмари
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Калмарите са много вкусни дарове на морето, но има специфични изисквания към тяхната кулинарна обработка. Ако не се сварят превилно, калмарите се свиват и губят не само размера, но и вкуса си.

Ако сте купили замразени калмари, предварително ги размразете, като ги оставите на стайна температура. Не се препоръчва да ги топвате във вряла вода, така ще изгубят полезните си вещества, които преминават във водата.

Когато са във вряла вода, месото на калмарите може да порозовее. Ако бързате да ги размразите, оставете ги в хладка вода в непокрит съд на стайна температура.

Калмари на скара

След като калмарите са се размразили, отделете с тънък нож кожата им, която прилича на прозрачна ципа. Не е добре да ги варите непочистени от кожата.

Загрейте вода в тенджера и добавете сол на вкус, 1 дафинов лист и няколко зърна черен пипер. Пускайте калмарите един по един във врящата вода.

Пуснете във врящата вода един калмар, бройте до десет и го извадете с решетъчна лъжица. Изчакайте водата да кипне отново и пуснете следващия калмар в нея.

Рецепти с калмари

Ако оставите калмарите да се варят по-дълго време, те ще заприличат на малки сбръчкани парчета гума и вкусът им ще се промени. Най-дългото време, което може да престои калмарът във врящата вода, е две минути. След това вкусът му се променя и дори овкусен с подправки, той вече не е достатъчно приятен на вкус.

Белтъкът на калмара е с такава структура, че при продължително варене се втвърдява. Ако го варите повече от половин час, отново омеква, но размерът му намалява повече от петдесет процента.

Правилно сварените калмари са не само апетитни, но също така много вкусни и лесно се усвояват от организма. Те съдържат ценни вещества, полезни за тялото.

Сварените калмари служат за приготвяне на салати и основни ястия, но могат да се сервират и просто овкусени с малко зехтин и лимонов сок като вкусно предястие.

Сварените калмари, нарязани на парченца и добавени в подходящ сос, са много подходящи за съчетаване с различни видове макаронени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest