Решили сте да инвестирате време и средства в търсене на качествени вина? Логично е да искате да се погрижите за тях както трябва.
Гарантираме ви, че с съхранението на виното няма някаква голяма тайна, но със сигурност правилната грижа може да гарантира удоволствието от питието, а погрешната - да развали една романтична вечер например.
За да запазите виното и да съхраните всичките му достойнства, трябва да го оставите на тъмно, студено, влажно и сравнително добре изолирано срещу вибрации и миризми място, тъй като ярката светлината може да му навреди, особено ако искате да отлежи за повече от десет години.
![Приготвяне на вино](/files/lib/220x165/wine-glass.webp)
Виното не обича големите температурни колебания, така че го съхранявайте на място, с постоянна температура. Топлината обаче ускорява химичните процеси и колкото по-топло е мястото, в което съхраняваме виното, толкова по-бързо ще остарее то. Идеалната температура е 10 градуса С, но спокойно можете да използвате и диапазона между 7 и 18 градуса С.
Помещението, в което държите виното си не трябва да е прекалено сухо, тъй като корковата тапа ще изсъхне и свивайки се ще пропусне въздух, който ще окисли виното. Най-добрата влажност на въздуха е е 70-80%.
![Съхранение на вино](/files/lib/220x165/winebottles.webp)
Ако до жилището ви не минава влак, метро или други превозни средства, които да създават силна вибрация, значи нямате проблеми с днешните стабилизирани вина.
Кисело зеле, туршии, сланина, нафтата или гумите от колата нямат място в близост до виното, тъй като то диша и може сериозно да се увреди.
Обикновено вината се съхраняват в легнало положение, за да може корковата тапа да се навлажнява непрекъснато от виното. Така то няма да изсъхне и да не пропусне кислород в бутилката. Нови изследвания сочат обаче, че виното се развива най-добре, когато бутилката е под ъгъл. Така коркът е в контакт както с виното, така и с въздуха в бутилката.
Останалите видове алкохол не изискват толкова голяма грижа. Все пак не забравяйте, че не трябва да ги поставяте на пряка слънчева светлина и на висока температура.
Коментари