Лютите чушки са ни познати от преди около 6000 години и сега те завладяват света на медицината като буря. Те притежават внушително количество полезни за здравето съставки и ефекти и затова е време да ги включим в нашия хранителен режим.
Повечето автентични мексикански ястия са наречени на различните видове люти чушки, като джалапено, поблано или просто чили, всички вършат работа. Някои от сандвичите в близкия магазин са овкусени с червен пипер или просто намазани с паста от чушка.
Даун Джаксон, доказан диетолог и автор отбелязва, че хората трябва да бъдат много креативни при включването в диетата си на тези малки зелени, червени и жълти зеленчуци. Според нея натуралната медицина и особено свързана с чушките е много вълнуваща, тъй като хората вече притежават тези зеленчуци в шкафовете си.
Първото, което трябва да се каже, че тези зеленчуци са изключително вкусни и ароматни. Също така лютите чушки съдържат съставка наречена капсаицин, който е антиоксидант и също извършва антивъзпалително действие, намалява риска от сърдечни болести и е много подходящ при хора страдащи от артрит. Като цяло лютата чушка е един изключително вкусен и полезен зеленчук.
След направени проучвания е доказано, че яденето на една чаена лъжичка много лют червен пипер след всяко хранене изгаря по 15 калории.
![Чили](/files/lib/250x250/chillies.webp)
Джаксон е изключителна любителка на лютия червен пипер и тя предлага няколко начина по които може да се включи тази подправка във всяко ядене.
Прибавянето на лютивата подправка към соса на спагетите е един от начините. Друга рецепта, която се предлага е приготвянето на купа с пуканки и наръсването им с червен лют пипер. Ето и идея за пикантен десерт: смесете купичка нискомaслено шоколадово добре изстудено кисело мляко с малко лют червен пипер.
Силата на растението не е изненадваща за диетолозите. Лютите чушки са феноменални за човешкото тяло и хората, занимаващи се със съставянето на хранителни режими се осланят на действието на зеленчука за да постигнат оптимална кондиция на тялото.
Лютите чушлета са много полезен зеленчук, няма спор в това, но не всеки може и обича да консумира пикантни храни.
Джаксон казва, че консумирането на люти чушки е изключително полезно за човешкия организъм, за предпазване от болести и за борбата с тях.
Според нея при непрестанни опити да се консумират чушките, дори и при хора, които не обичат пикантни храни, в един момент те ще станат неизменна част от вашето меню и вие ще ги обикнете до толкова, че няма да можете без тях.
Коментари