gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няколко причини да хапваме червено зеле

Няколко причини да хапваме червено зеле

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95242k
Червено Зеле
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Ползите от зелето са толкова много, че е трудно да бъдат изброени всички, но ето някои любопитни факти:

Червеното зеле е добър източник на флавоноиди, силни антиоксиданти, които помагат за предпазването на тялото от сериозни ракови заболявания.

Флавоноидите спомагат на кръвоносните съдове да се отпуснат, като не позволяват холестеролът да се оксидира. При оксидирането холестеролът полепва по артериите и води до запушването им. Флавоноидите помагат за пречистването на артериите”– споделя диетоложката Джоан Шерър.

Флавоноидите са широкоразпространени с функцията, която те извършват като антиоксиданти. Флавоноидите са открити най – вече в растенията с жълт, червен или син цвят.

Поради широкото им разпространение в растенията и ниската им токсичност, в сравнение с алкалоидите например, голяма част от хората и животните поглъщат количества от тях с храната си. Флавоноиди са открити и в някои животни, като пеперудите и молците в техния стадий на ларви.

Флавоноидите в червеното зеле придават неговият червен цвят. Този вид зеле притежава особен флавоноид, който е открит също така и в боровинката и в цветните венчелистчета.

Ползи от Червено Зеле

Червеното зеле има високо съдържание на фибри, което помага за неговото храносмилане.

Червеното зеле може да бъде използвано за научни експерименти в кухнята. Зеленчукът с лилави листа е индикатор, който може да се използва за различаване на химичната киселина от химичната основа. Не звучи ли забавно? Правите зелев сок и виждате как той променя цвета си щом добавите към него още някаква течност.

Червеното зеле може да се използва още и като натурално багрило за храни или дрехи. Какво ще кажете за боядисана тениска посредством зеле?

По външен вид и химичен състав, както и по вкус червеното зеле е най–близко до зеленото. Червено–виолетовият цвят на листата му се дължи на съдържащите се в него багрилни вещества от групата на антоцианите. Ако се добави оцет, цвета на зелето се променя до малиново червен, а ако се добави хлебна сода то става синьо.

Червеното зеле се открива през 16 век в Западна Европа след селекциониране. Съдържанието му е средно 90% вода, 6% белтъчини, а останалото са витамини. Витамините, които се съдържат в него са витамин С, В1, В2 и други.

Зеленчукът също е богат и на магнезий, фосфор и минерални соли. Съдържа и желязо, йод и натрий. Използва се предимно за приготвяне на пресни салати, както и за задушаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest