Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Пресни плодове и зеленчуци вместо изолирани витамини и минерали

Пресни плодове и зеленчуци вместо изолирани витамини и минерали

AdminAdmin
Администратор
94642k
Пресни плодове и зеленчуци вместо изолирани витамини и минерали

През годините сме научили, че човешкото тяло не е устроено да консумира изолирани хранителни съставки и да ги използва ефективно. Трябва да приемаме цяла палитра от взаимодопълващи се естествени хранителни съставки.

Ликопенът, например, е фитонутриент, съдържащ се в доматите, който е известен с това, че предотвратява рака на простатата.

Всъщност, ако приемате ликопен отделно, той няма да има почти никакъв ефект в сравнение с този, ако изядете един цял пресен домат или друга храна, направена от органични домати.

Така че е много важно да приемаме минералите и витамините в нормални и естествени порции, както се съдържат в плодовете и зеленчуците.

Важно е също да отбележим концентрацията на хранителните съставки. Ако трябва да изядете 10 домата на ядене, вероятно няма да се справите с повече от 5-6, без да почувствате тежест. Това се дължи на голямото съдържание на вода на доматите, поради което усещане за ситост идва бързо. И така, яденето на сурови домати не би ви донесло достатъчно от здравословните съставки.

Пресни плодове и зеленчуци вместо изолирани витамини и минерали

Суровите домати, разбира се, за здравословни и това е най-добрият начин да се консумират, но това няма да задоволи хранителните ви нужди.

От друга страна, ако вземете тези 10 домата и ги изсушите, стриете ги на пудра и направите от нея капсули или таблетки и вземете таблетките, лесно бихте изяли десетте домата и бихте се възползвали от цялата им хранителна стойност.

Въпросът е в концентрацията на хранителни съставки. Грешно е да се твърди, че не е добре да ядете сурови домати. От суровите плодове можем да получаваме калории, но за да получим добра порция витамини, трябва да пробваме с концентрати на тези храни.

Затова: плодове и зеленчуци за удоволствие и калории, комбинирани с концентрати на цели храни заради хранителната им стойност.

Избягвайте изолирани витамини и минерали. За препоръчване е да смените старите хапчета с витамини и минерали, витамин С, витамин Е и т.н., които можете да получите в близката аптека или супермаркет. В общия случай, тези неща няма да ви помогнат много, защото тялото ви не се нуждае само от витамин С; нуждае се от група витамини от много различни източници.

Ако искате витамин С, опитайте с концентрат на цели храни. Ще получите много витамин С от смесен пакет, който ще ви даде антиоксиданти, фитонутриенти и антиканцерогенни съединения по едно и също време; нито една от тези съставки не е написана на етикета на купените витамини и минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest