Често се случва така, че домакините изпитват затруднения при разрязване на вече изпечените тортени блатове. Обикновено те се опитват да разрежат блата с нож, но той в повечето случаи се натрошава или едната му част се разкъсва.
Разделянето на тортения блат по хоризонталата дава възможност за създаването на по-сочна и по-висока торта, като между отделните слоеве на блата се слага крем. След като блатовете се съединят с крем, те се намазват отгоре и отстрани с още крем.
Един от най-лесните начини за разрязване на тортен блат на две през средата по дължина е съвсем леко да направите по целия кръг разрез с нож. След това с помощта на плътен конец, който се държи в двете ръце и се мърда напред-назад внимателно се разрязва блатът.
Блатът може да се разреже добре едва след като е изстинал напълно – това става ако са минали повече от час и половина след изваждането му от фурната. За да изстине по-бързо блатът, той се охлажда върху решетка.
За да остане блатът пухкав и да може лесно да се разреже след изстиването му, той не се изважда от фурната около десет минути и престоява на полуотворена вратичка. След това го извадете и го покрийте с капак за още десетина минути.
Можете също така да се опитате да разрежете тортения блат само с помощта на нож. За това обаче ще ви е необходим помощник, който да върти блата или специална въртяща се поставка.
Тортеният блат трябва да се върти много внимателно и бавно и в това време с ножа се разрязва блатът. Движенията на ножа трябва да бъдат от края на блата към центъра му.
Продават се и специални инструменти за разрязване на тортени блатове, които приличат на миниатюрни триони. С тяхна помощ много лесно се разрязва блатът на две.
Изпитан начин за разрязване на тортен блат е използването на усукан конец. Изчислява се височината, на която трябва да се разреже блатът.
Конецът опасва целият блат на тази височина. След това двата краища на конеца се кръстосват и се стягат, докато блатът не се разреже. Но при този метод има опасност горната част на блата да се натроши.
Коментари