Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Класически начини за рязане на картофи

Класически начини за рязане на картофи

Класически начини за рязане на картофи

Надали ще попаднете на европейски ресторант, който да не е отделил специално място на картофите в менюто си:

- пържени картофки;

- сотирани картофи;

- картофи на скара;

- задушени картофи и т.н.

Основно правило при приготвянето на почти всички рецепти с картофи, е преди всичко да ги обелите и измиете със студена вода.

Още по-голямо внимание обаче трябва да обърнете на правилното нарязване на картофите. Това е причината тук да ви запознаем с класическите начини за рязане на картофи.

Картофи, нарязани на пръчици

Pommes frites

Това са така добре познатите ни пържени картофки, които според специалистите трябва да са с дължина от 5-6 см и дебелина около 8 мм. За ваше улеснение в магазините се предлагат и уреди, предназначени именно за рязане на такива картофи.

Pommes frites

Pommes paille

В превод това означава картофена слама, защото картофените пръчици са много тънички и се режат с помощта на специален уред, ренде или мандолина.

Pommes allumettes

Така нарязаните картофи имат размерите колкото кибритена клечка. Надали ще се захванете сами да си ги режете у дома, но за да се подсетите за какви картофки говорим, е достатъчно да си отворите някой картофен чипс, приготвен от нарязани на пръчици картофи.

Картофи, нарязани на кубчета

Pommes Pont-Neuf

Така нарязаните картофи са с дължина от около 5 см и дебелина около 2 см. Този метод на рязане на картофи не е особено разпространен в България, но в редица други държави е често срещан.

Pommes Pon-Neuf
Снимка: Vannq88

Pommes Parmentier

Това са доста малки картофени кубчета с размери от около 8 мм. Подобна технология на рязане използваме например при приготвянето на класическата мусака.

Pommes Maxime

Размерите на тези картофени кубчета е 1.5 см/ 1.5 см.

Картофи, нарязани на шайби

Pommes boulangere

Картофите се нарязват на шайби с дебелина от около 3-4 см.

Pommes Boulangere

Pommes Savoyard

Картофени шайби с дебелина от не повече от 2 мм. От тях се приготвят стандартните чипсове.

Pommes gaufrettes

Както подсказва името, тези картофи се нарязват на много тънки шайби, нарязани допълнително надлъжно и напречно, така че да наподобяват гофрета.

Торнирани картофи

Pommes nature

Тези торнирани картофи са с дължина от около 4 см.

Pommes chateau

Pommes nature

Малко по-дълги торнирани картофи с дължина от 5 см.

Pommes fondants

Сред своите представители доста по-дълги торнирани картофи с дължина от около 6- 7 см.

Картофени топчета

Pommes noisettes

Тези картофени топчета са с диаметър от 2 см и са класика сред картофените топчета.

Pommes Parisienne

Малко по-едри картофени топчета с диаметър от около 2.5 см, които не отстъпват по нищо на вкус от гореспоменатите.

Pommes Parisienne

В заключение

Ще добавим и че има видове картофи или техника на приготвянето на картофите, когато освен да ги измиете, не се изисква нищо друго от вас, дори и да ги белите.

Типичен пример са малките пресни картофки, които са по-вкусни с ципата, си или пък онези увити в алуминиево фолио изпечени цели картофи, които благодарение на обвивката си добиват така приятния си опушен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest