Възрастните хора, които редовно използват зехтин за готвене и за салати, имат 41% по-малка вероятно да получат инсулт, от тези, които никога не са го използвали. До тези заключения стигат учените, провели пет годишно изследване във Франция.
Изследването взема в предвид добре известната връзка между зехтина и сърдечно-съдови заболявания. Зехтинът е ключова съставка в така наречената Средиземноморска диета, а някои клинични проучвания показват, че диетата спомага за контрол на риска от факторите, водещи до сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, коремно затлъстяване и повишени нива на "лошия" холестерол - LDL.
В проучването за изследвани 7625 френски граждани, на възраст 65 и повече години. Те са посочили маниера си на хранене, както и други фактори, свързани с начина си на живот. Хората, които са посочил, че използват зехтин, са разглеждани като "интензивни потребители".
В края на изследването, в групата на интензивните потребители, честотата на инсултите е била 0, 3% на година. За сравнение, в останалите групи честотата варирала между 0, 4% – 0, 5% на година.
Когато и останалите фактори се взимат в предвид – диетата, нивата на физическо натоварване и основните рискови фактори, то излиза, че използването на зехтин намалява с 41% шансовете за инсулт.
Приемът на зехтин също е свързан с по-малък риск от сърдечен удар, както и по-дълъг живот за хората, оцелели от инфаркт. Разбира се, това не означава, че зехтина сам по себе си помага за предотвратяване на инсулти.
Проучването изучава съответствието между хората, които използват зехтин и риска от инсулт при тях, но това не е задължително да се трансформира в причинно-следствена форма.
Хората, които използват главно зехтин, в по голямата си част доста се различават от тези, които не го правят. Те например, имат по-големи доходи, поради което могат да си позволят да се хранят по-добре и по-здравословно. Могат също така да отделят повече време за физически натоварвания и спорт.
Употребата на зехтин при сърдечносъдовите заболявания намалява нивото на лошия и увеличава добрия холестерол. Нормализира артериалното налягане, увеличава еластичността на артериалните стени и понижава риска от образуване на тромбози.
Коментари