Някога италианската кино легенда София Лорен каза за стройната си фигура: Всичко, което виждате, го дължа на спагетите. Нови изследвания показват, че тя е напълно права – спагетите могат да ви направят по-здрави. Така любителите на пастата могат да са щастливи, защото вече дори и науката е на тяхна страна.
На годишната среща на експертите от Националната здравна асоциация по хранене и хранителни стратегии към Министерството на здравеопазването на САЩ бе представен доклад, според който хората, които предпочитат паста, са по-склонни да спазват по-здравословни хранителни режими от тези, които не харесват италианския специалитет.
Според изследването хората, които ядат паста, също така са по-склонни да ядат по-малко наситени мазнини и захар. Също така любителите на спагети имат по-добър прием на важни витамини и минерали като фолиева киселина и диетични фибри.
Пастата може да бъде ефективен градивен елемент на доброто хранене, тъй като тя служи като добра система за доставка на плодове, зеленчуци, постно месо, риба и бобови растения, казва диетологът Даян Уеланд. Тя е и автор на част от изследванията в представения доклад. Нашият анализ подчертава хранителното значение на макаронените изделия като важна част от един здравословен хранителен режим, добавя още тя.
Разбира се, както с всяка храна – супер или просто здравословна, и с пастата не трябва да се прекалява, предупреждават експертите. Консумацията на паста не трябва да бъде повече от четири пъти седмично.
Специалистите препоръчват да се използват традиционни италиански рецепти, тъй като те до голяма степен се доближават до изключително здравословния средиземноморски хранителен режим.
Докладът не е първият, който твърди, че макаронените изделия са свързани с по-здравословния начин на живот. Изследване от 2016-та години показа, че хората, които ядат макарони, са по-склонни да имат по-нисък индекс на телесната маса, по-малка окръжност на талията, кръста и бедрата в сравнение с хората, които не ги обичат, а предпочитат основно хляб и други тестени изделия.
Коментари