gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колко натурални са натуралните продукти?

Колко натурални са натуралните продукти?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Супермаркети
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Влизате в хипермаркета и си купувате любимото натурално кисело мляко, което да си похапнете заедно с натуралната здравословна закуска. Плащате за тях една идея по-скъпо, защото, все пак, те са натурални! Не са като останалите боклуци на хранителната индустрия, които са пълни с консерванти, оцветители и всякакви Е-та.

Жестоката истина е, че когато си купувате от магазина продукти с надпис „напълно натурални“ не се грижите по-добре за здравето си. Просто плащате заплатата на по-кадърни маркетингови специалисти. Производителите много отдавна са открили, че е достатъчно да сложат на етикета на химически променените си и обработени продукти надпис „натурални“ и това автоматично води до повишаване на продажбите.

Натурални продукти

Причината редица световно известни хранителни гиганти да си позволяват да правят това, е че не е забранено. Изненадващо е, но официална дефиниция на термина „натурално“ липсва в хранителната индустрия. Това дава широко поле за интерпретация на термина „натурално“.

Мнозина производители смятат, че щом е израсло от природата, то очевидно е натурално, като картофите. Това автоматично означава, че и картофеният чипс е натурален?

Биохрани

Нито една хранителна агенция по света не регулира разпространяваните от хранителната индустрия „напълно натурални“ продукти. Това позволява на компаниите безнаказано да рекламират всякакви не-натурални процеси и химически добавки в продуктите като напълно натурални.

Пилета

Отново ще дадем за пример „натуралния“ чипс, който е произведен от биокартофи – при пърженето на скорбяла на особено висока температура се образуват специфични вещества – акриламиди, които научно доказано имат канцерогенно действие.

Дори и солта, която се влага вразличните храни, не е натурална. В почти всички продукти на пазара се слага обработена сол, а не пълноспектърна кафява или розова сол, като Келтската морска сол, която е наистина натурална.

Липсата на различни Е-та на етикета на продукта също не е гаранция за неговата натуралност. Просто, добрия маркетинг е помислил и за това. Сега различните химически добавки постепенно се преименуват в нови, невинно звучащи имена, които не са познати на широката публика.

Чипс

Напоследък много често в различните „натурални“ продукти може да срещнете в етикета обявено съдържание на мононатриев глутамат. Звучи почти безопасно и екзотично, докато не откриете, че монотатриевия глутамат (MSG) е невротоксична субстанция, която е класифицирана като екзотоксин.

Повишени дози от тази субстанция могат да причинят мигрени, поражения върху ендокринната система на човек, навъзможност за регулиране на апетита (което може да доведе до затлъстяване), неврологични щети при ембрионите и много други.

Този факт е широко известен на много от големите производители на хранителни продукти. Това на пречи все още много от тях да продължават да влагат опасното съединение под невинното наименование „екстракт от мая“ или „ хидролизирани протеини“. Отскоро MSG може да се срещне и като torula yeast (мая от квасна гъбичка).

И така – какво всъщност се крие зад надписа „напълно натурално“? Оказва се, че всичко, каквото си поиска производителя. Храна с етикет, който я рекламира като натурална, може да съдържа следи от пестициди, хербициди, токсични тежки метали, синтетични химически витамини, вторични продукти от горене при високи температури, токсичен флуори и още и още.

Няма изискване производителите на хранителни продукти да обявяват на етикетите различните химически замърсители, които могат да се открият в техните продукти. Вече чувствате ли се като участници в гигантска руска рулетка?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
ПИТЕРПАН
ПИТЕРПАН
29.07.2014 19:39
вече всичко е химизирано,спряха да пишат и етата.
0
0
ldolmoff
ldolmoff
19.03.2014 21:52
Джон - решението е на село, да си гледаш сам всичко в градината и да си пасеш козичките, кравичките, кокошчиците.. Най-вкусно ми е било на село. Всичко там беше истинско!
0
0
Джон
Джон
11.01.2014 23:00
просто живеем в една огромна лъжа, касаеща както храната така и всичко около нас,просто ни оставят без избор - това е модерно робство най коварното откакто свят светува.
1
0
yan
yan
08.10.2013 17:07
то човек да се побърка вече! нито храната- храна, нито водата -вода...само ни тъпчат с отрови ,а ние си мълчим като овчици :(
1
0