gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Кои са основните болести по доматите

Кои са основните болести по доматите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Домати
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

За да получите качествена продукция от отглежданите домати, то трябва из основи да познавате симптомите, условията за развитие и мерките за борба с най-важните болести при тях. Ето кои са болестите, които могат да засегнат зеленчука:

1. Върхово гниене по доматите – въпреки различията между отделните сортове, това неинфекциозно заболяване зависи до голяма степен от факторите на околната среда. Най-силно влияе водният баланс на растенията.

2. Листно завиване по доматите – тази болест се среща най-вече при ранните направления на производство на домати, най-вече през втората половина на вегетацията на растенията.

3. Картофена мана по доматите – едно от най-разпространените заболявания по растенията в света. Представлява една от най-силно вредоносните болести по растенията.

4. Бели листни петна по доматите - септориозите, или листните петносвания са специфична група болести, характеризиращи се главно с повреди по листната маса. В не редки случаи обаче, някои от тях нападат и останалите части на растенията.

5. Черно бактерийно струпясване по домати – принадлежащо към групата бактериози, причиняващи различни петносвания по плодовете. Независимо от това, патогенът напада всички части на растенията, като им причинява нелечими щети.

6. Листна плесен по доматите – среща се най-вече при доматите, отглеждани в култивационни съоръжения, в районите близо до водни басейни и речни долини, където относителната влажност на въздуха е висока.

Червени Доматки

7. Бактерийно изсъхване по доматите – това изсъхване е типично главно за оранжерийните култури, както и за доматите от средно ранното полско производство. Представлява силно вредоносна болест.

8. Фитофторно гниене (еленово око) по доматите – тази така силно вредоносна болест е типична за късното полско производство на безколови домати. Проявите на фитофторното гниене са в зависимост от възрастта на растенията и органите, по които се развива.

Борбата с тези заболявания се извършва посредством внимателно пръскане, торене и грижи за доматите. Нужна им е главно плодородна почва и пространство за безпроблемно развитие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest