gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изпечем агне

Как да си изпечем агне

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k

Съдържание:

Агне на жар
Голяма тава за агне и лютеница - 57x20см
Препоръчано за теб:
Голяма тава за агне и лютеница - 57x20см
188.00 лв.
Виж ››

Каквото и да си говорим, месеците април и май са сезонът на агнешкото. Всеки знае, че след периода на велики пости преди Възкресение, от Великден нататък на трапезата може да се слага агнешко колкото ви душа иска.

Агнешкото месо само по себе си е много ароматно. Поради това, то не изисква силно подправяне. Подправките, които се използват за допълване на аромата му, са джоджен, риган, майоран, мащерка, босилек, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън.

мариновано агнешко

Разбира се, те не трябва да се слагат наведнъж. Друг начин за подправяне на агнешко месо е шпиковането. При него с върха на ножа се правят малки нарези по месото. В тях се слагат малки парченца чесън и свежи подправки. Може да се остави месото да поеме ароматите или да се приготвя веднага.

Печенето на цяло агне е нелека задача. Най-старата рецепта, завещана от прадедите ни, е агнето по хайдушки. За някои тази рецепта е примитивна, но истината е, че на всеки събор, свързан с фолклора на страната ни, агнетата се приготвят точно по този начин. И няма човек, който да не остане запленен от гледката, аромата и вкуса на крехкото месо.

Агне по хайдушки

Ако няма подходяща пещ се изкопава среднодълбок трап. Пълни се с дърва и предварително се запалва огънят, за да нагори жарта.

Печено агне

Агнето се изчиства и измива, а кожата му се запазва, както е прясна. Месото се натърква с черен-, червен пипер, сол на вкус и се поръсва с олио. Подправките се разнасят навсякъде, с ръце, след което цялото агне се връща в кожата. Тя се зашива и се намокря хубаво с вода.

Когато трапът се напълни с жар, се изгребва да стане дупка. Приготвеното животно се слага в нея и отгоре отново се покрива с жар. След 4-5 часа агнето се изравя от огъня, кожата се маха и се накъсва. Леко се посолява и е готово за консумация.

Друга разновидност на рецептата за печено агне включва неговото пълнене с дреболиите му, както и с редица други продукти. Разновидностите на рецептите са много, както и начините и местата за печене.

Преди години във всяка селска къща е имало пещ, в която агнето се е пекло от 4-5 часа, до цяло денонощие. Идеята при приготвянето на цяло агне е, че колкото повече седи, толкова по-вкусно става.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest