Естроген
EstrogenEstrogen

Естроген

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Естроген

Естрогенът е основен женски хормон, който се произвежда в яйчниците. Именно естрогенът определя външния вид на жените. Това е хормонът, който носи отговорност за характерните женски форми – гърди, фигура, разпределение на подкожната мазнина.

Последното е особено важно за структурата на тялото. Мъжете също произвеждат естроген, но в значително по-малки количества.

Функции на естроген

Естрогенът отговаря за женските форми и способства отлагането на мазнини, потискайки използването им в качеството на гориво и попълвайки мастните депа в организма. Съдействието на естрогена за натрупването на мастни излишъци обяснява необичайното му влияние върху хормона на растежа, който помага на организма да окислява и мобилизира киселините.

От една страна, естрогенът способства освобождаването на хормона на растежа, но същевременно пречи на сигналите, които са необходими за неговата активация, неутрализирайки същия ефект на усиленото му освобождаване. Заедно с това оптималните нива естроген способстват за активността на инсулина. Заедно с някои други хормони естрогенът съдейства за задържането на вода.

Дефицит на естроген

Женски хормони

Недостигът на естроген в женското тяло е една от основните причини за емоционални разстройства. Това се обуславя с факта, че периодите, в които жените най-много страдат от емоционални разстройства, са непосредствено след раждането, по време на менопаузата и преди менструация – в периодите на понижено отделяне на естроген.

Ако в женския организъм има недостиг на естроген, колагеновите влакна постепенно започват да се разрушават и кожата започва да изсъхва и да се сбръчква. Именно естрогенът е отговорен за обновяването на клетките и запазването на младежкия вид на кожата. Когато нивата му се понижат, блясъкът на косата изчезва и тя започва лесно да се къса.

Частичен дефицит на естроген няколко години след менопаузата може да стане причина за развитието на остеопороза и потенциална фрактура на костите. При жени над 45-годишна възраст дефицитът на естрогена е честа причина за атеросклероза, което, от своя страна, увеличава риска от стенокардия, инфаркт и инсулт. Не е рядкост и прекомерното увеличаване на окосмяването.

Богати на естроген храни

Храните, които са богати на естроген, са много. Това са млечните и соевите продукти, ленено семе, тиквените и слънчогледовите семки. Плодовете и зеленчуците, богати на естроген са картофи, сливи, нар, домати, тиква, череши, цвекло, ябълки, маслини, краставици, моркови, папая.

Подправките, повишаващи нивата на естроген, са риган, карамфил, джинджифил, мащерка, куркума, магданоз, детелина и др.

От варивата най-полезни в това отношение са нахут, леща, грах, червен боб и обикновен боб. Ечемикът, кафявият ориз и овесът също съдържат добро количество естрогени.

Високи нива на естроген

Хормон естроген

Високите нива на естроген е една от основните причини за натрупване и трудното сваляне на упорити кожни мазнини. Високият естроген съдейства за задържането на вода в тялото, като по този начин увеличава нивото на мазнините. Излишният естроген увеличава водата по пътя на задържането на натрий. В резултат от това натрият не се изхвърля от организма, докато калият продължава да се отмива.

Жените, които консумират около 500 мг кофеин на ден във фоликулярната фаза на цикъла имат 70% по-високо равнище на естрогена, в сравнение с жените, които пият по една чаша кафе. Изводът е, че приемът на кофеин трябва да се ограничи максимално.

Зеленчуците от семейство Кръстоцветни като броколи, цветно и брюкселско зеле спомагат за намаляване нивата на естроген.

Изследване на естроген

Естроген

Изследването на естрогените представлява тест, благодарение на който се измерват нивата в кръвта или урината най-важните естрогенни хормони – естрадиол, естрон и естриол. Естрадиолът е най-често изследваният полов хормон при жени, които не са бременни.

Нивата на естрадиол в кръвта варират в зависимост от менструалния цикъл. След настъпването на менопаузата нивата на естрадиол спадат и остават постоянни.

Естронът обикновено се изследва при жени, които са навлезли в менопауза. Естрон може да се изследва при жени и мъже при съмнение за рак на яйчниците, тестисите или надбъбречните жлези. Естриолът обикновено се изследва по време на бременност.

Изследването на естрогени се извършва за откриване на дефекти по време на бременност; за оценяване на естроген продуциращи тумори на яйчниците; за оценка на отклонение във вторичните полови белези при мъжете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
55
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гинекомастия БГ
Гинекомастия БГ
30.09.2013 11:45
Постарал съм се на напиша една доста подробна статия за изчистването на излишния естроген от тялото. Мисля, че тя ще полезно допълнение към вашата статия тук. Писана е за мъже с висок естроген (което е причина за развитие на женски гърди при тях), но всички съвети могат да се приложат и за жена с висок естроген. Това е линка към статията
26
2
мими
мими
26.04.2015 21:16

това е линка към статията
5
0
Светла
Светла
27.02.2014 18:09
Жалко, че линкът не се вижда. Бих прочела статията.Някой го е сметнал за реклама може би.
12
0