Котешки нокът
Cat's Claw
Gotvach.bg»Статии»Билки»Котешки нокът

Котешки нокът

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Дяволски Нокът
Снимка: www.floridamuseum.ufl.edu
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Котешки нокът /Uncaria tomentosa/ представлява лиана, която вирее в тропическите зони на Южна и Централна Америка. Произхожда от района около басейна на река Амазонка.

Използвана е от над 2000 години от индианските племена в Южна Америка за лечение на труднозарастващи рани, болка в костите, ревматични и много други заболявания. Вие се по дърветата, като достига 30 м височина. По тази лиана растат шипове със завита като нокти форма, откъдето идва и интересното название „котешки нокът“.

Има две разновидности на лианата, като и двете са наричани котешки нокът. Това са Uncaria tomentosa i Uncaria guianensis.

Двата вида имат различни функции, но първият е по-добре изследван, затова ще обърнем внимание на него. Перу е най-големия износител на котешки нокът.

Състав на котешки нокът

Котешки нокът съдържа разнообразни по свойства и строеж органични вещества. Най-голям интерес за медицината представляват имуностимулаторните алкалоиди от групата на сапониновите гликозиди.

Лианата съдържа и антиоксиданти като катехини, танини и процианидини. Богата е стероли, които демонстрират значителна противовъзпалителна активност. В състава на лианата се откриват катехидите митрафилин и хирзутин.

Избор и съхранение на котешки нокът

Котешки нокът най-често се среща в различни имуностимулатори и антиоксданти. В редки случаи се среща в някои подобрители на храненето. Цената на капсули котешки нокът е около 30 лв за една опаковка от 50-тина дози в опаковката.

Ползи от котешки нокът

Действията на котешкия нокът са: антивирусно, противовъзпалително, антихипертонично. Той стимулира имунната система, увеличава серотонина, намалява допаминовите нива, потиска туморни растежи.

С котешки нокът успешно се лекуват заболявания на очите като конюнктивит. Билката притежава качеството да пречиства червата от токсините, което го превръща в много ефективен лек срещу болести на дебелото черво и храносмилателната система.

Котешкият нокът помага на болните от астма, успокоявайки пристъпите. Помага при диария, главоболие, синузит. Тя е силен имунодулатор.

Противовъзпалителните свойства на котешкия нокът са познати в традиционната медицина на Южна Америка от хилядолетия. За щастие, те са доказани и експериментално.

Конюнктивит

Котешки нокът е подходящ за прием при ревматични ставни заболявания, както и възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните съставки притежават значителен антиоксидантен ефект.

Въпреки всички негови свойства, това, което най-много впечатлява изследователите е понижението на тумор некротизиращия фактор, което съставките на котешкия нокът предизвикват.

Алкалоидите митрафилин и хирзутин имат много добър антихиперзитивен и съдоразширяващ ефект. Друг важна съставка в котешкия нокът – алкалоидът ринкофилин предотвратява образуването на тромби и понижава нивата на лошия холестерол.

Най-общо котешкият нокът подсилва имунната система; увеличава антираковите способности на имунната система; подобряват способността на тялото да се справя с вирусни инфекции. Има предположения, че билката подобрява оплодителните способности на мъжете.

Вреди от котешки нокът

Котешки нокът не се препоръчва при бременност и кърмене. Употребата на тази билка е противопоказна при хора с нарушено кръвосъсирване, туберкулоза и автоимунни заболявания. Котешкият нокът не бива се приема в комбинация с хормони, ваксини или инсулин.

При здравите хора е възможно да се получат две групи странични ефекти. Първата група включва предизвикването на свръх имунни реакции при някои хора с алергии.

Втората група странични ефекти се изразяват в потискане на страничната дейност. Не на последно място, не бива да се превишават указаните на опаковката допустими дневни дози котешки нокът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес