Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо и кога да консумираме акай бери

Защо и кога да консумираме акай бери

НевенаНевена
Новак
22
акай бери

Този малък, тъмно лилав гроздов плод, известен като Акай Бери, напоследък се вихри в здравната индустрия по обяснима причина.

Акай бери е пълен с важни витамини, антиоксиданти, мастни киселини и други природни елементи, които са от голяма полза за тялото. Плодът е известен с облекчаването на много заболявания. Лекарите дори препоръчват да се приема, като дневна добавка.

Загубата на тегло е основният здравен проблем, с който се сблъскват милиони хора. Задачата на програмите за отслабване е да се консумира храна в по-балансиран вид. Много полезна храна в тази категория е именно Акай, който съдържа десет пъти повече антиоксиданти от останалите плодове, от същата група.

Освен антиоксидантите съдържащи се в него, има и етерични омега киселини, витамини, протеини, калций и високо съдържание на фибри.

Суперплодове

Няколко от витамините, които се намират в тези плодове, са витамин А, С, Е, тиамин, рибофлавин и ниацин. Те помагат за подобряване на зрението, разлагането на белтъчини и въглехидрати, нормалното функциониране на храносмилателната система и на анти-стареенето. Затова някои козметични продукти използват масло от акай Бери.

Високото съдържание на фибри от акай бери помага за промиването на токсини от тялото. Това е полезно за правилното функциониране на храносмилателната система. Acai е известен с това че е източник на енергия. Държи ума буден и е полезен за мисловната дейност.

Тъй като съдържанието на витамини в плода го правят супер храна, все повече хора го приемат като добавка към ежедневното си меню.

Въпреки че плодът не дава никакви странични ефекти и няма доказателства за това, е препоръчително бременните жени, кърмачки и хората с някои медицински усложнения да се консултират със своя лекар преди да ги приемат.

Колко е препоръчителното количество, което може да се приеме, не е доказано. Ако консумирате плода като храна, то няма опасност.

Акай Бери е съставка в някои сокове, напитки, ликьори, желета, сладолед и други храни. Използва се също и като естествен оцветител на храни.

Виж също за какво е полезен акай бери и какви са страничните ефекти от приема на акай бери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest