Дългия Джак
LongjackTongkat Ali

Дългия Джак

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Дългият Джак

Дългия Джак /Eurycoma longifolia Jack/ е растение, което вирее по островите и югоизточното крайбрежие на Индийския океан. Среща се най-често в Индонезия и Малайзия.

Растението е познато и под наименованията Пасак Буми и Тонгкат Али. Дългия Джак е вечнозелено дърво, височината на което достига до 15 метра, а листата до 40 см.

Плодовете на Дългия Джак са зелени, но след като узреят, придобиват тъмно червен цвят. Използваемата част на растението са корените.

В районите, където расте това дърво, екстрактите от корените му се смятат за натурален афродизиак и силен подобрител на мъжката потентност. Народната медицина на индонезийците и малайзийците му приписва антибактериални свойства и го препоръчва за употреба в борбата със симптомите на малария.

От няколко години насам екстрактите на Дългия Джак упорито навлизат в спортните добавки и предимно онези, които са предназначени за бодибилдъри.

Състав на Дългия Джак

Най-добре познатите фитохимикали в състава на растението са куазин и нео-куазин, седрин, еурикоманол и глуакарубин. Използват се предимно корените, но и други части на растението, съдържащи пептиди, които са смятани за главните действащи вещества.

Учените са изолирали над 65 биоктивни вещества, някои от които контролират нивата на кръвна захар, а други са мощни антиканцерогени.

Избор и съхранение на Дългия Джак

На пазара се срещат различни продукти, които съдържат екстракт от Дълъг Джак. Проблемът с тези продукти е, че съдържат твърде малко екстракт, а приемът през устата допълнително намалява ефективността.

Лонг Джак

Продават се и много ментета и синтетични заместители, затова трябва да внимава. Интересен факт е, че в Малайзия са изобретили специален електронен език, който опитва препаратите и различава ментетата.

Ползи от Дългия Джак

Дългия Джак има потвърдено тонизиращо действие. Той действа и като силен афродизиак. Смята се, че растението помага за увеличаването на собственото производство на тестостерон; подобрява оплодителните способности и се бори с паразитни инфекции. Той има тонизиращи свойства и подобрява настроението.

Дългия Джак забавя процесите на стареене, регулира стойностите на холестерола, увеличава производството на аденозинтрифосфорна киселина /АТФ/ и образуването на червени кръвни телца. АТФ е основна енергийна единица в организма, която отговаря за повишаване на жизнеността и доброто здраве.

С повишаване на АТФ се повишава цялостната енергия в тялото. Дългия Джак осигурява необходимата енергия, без да хиперстимулция, безсъние и обтягане на нервите.

Дневни дози Дълъг Джак

Дозите, които са проучвани за токсичност влизат в определени конфликти. Препоръките са различни и варират от не повече от 1 мг за ден до 10-12 мг/кг. Много проведени изследвания при плъхове са в дози, които са в пъти по-големи от гореописаните като допустими.

За по-голяма сигурност, препаратите с екстракти от Дълъг Джак може да се приемат на ротационен принцип – на 4-10 седмици се прави почивка, която е равна на периода на прием.

Вреди от Дългия Джак

Все още ефектите на Дългия Джак са слабо проучени, затова приемът му трябва да протича с повишено внимание. В Европа бодибилдърите използват капсули с екстракт от билката, но макар да е много популярна добавка, тези капсули са изпробвани само в лаборатории и то върху мишки.

Въпреки това екстрактите се приемат от голям брой майлайзийци, индонезийци и други народности като традиционен лек за либидото. Добре е Дългия Джак да се избягва от бременни и кърмачки, както и от мъже с уголемена простата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес