С правилно съхранение, можете да се подсигурите с прясна храна за по-дълго време. Нашите 10 съвета ще ви помогнат в това.
1. Поддържайте температурата на хладилника не по-малко от -5° по Целзий.
2. Измивайте плодове и зеленчуци преди да ги консумирате, а не преди да ги замразите. Не съхранявайте заедно на едно място едновременно плодове и зеленчуци, както и някои плодове (като ябълката) отделят етиленов газ, който разваля зеленчуците.
3. Съхранявайте гъбите в хартиени торбички. Ако ги слагате в прилепнали контейнер или найлонови торбички, ще няма да се запазят твърди.
4. Стръкове от зеленчуци като целина, аспержи, артишок, трябва да бъдат опаковани в мокри кърпи преди съхранение в хладилник, за да се задържат по-дълго.
5. Преди да бъдат замразени зеленчуците е задължително да бъдат бланширани. 0.5 килограма зеленчуци се заливат с 3 литра вряща вода плюс 2 чаени лъжички сол.
6. Съхранявайте банани в хладилник. Обелката им може да стане кафява, но вътрешността им ще се съхрани. Ако искате неузрели банани да узреят по-бързо, ги поставят в хартиена торбичка с авокадо.
7. Препоръчително е яйцата да се съхраняват на стайна температура, отколкото в хладилник.
8. Доматите също съхранявайте при стайна температура. Хладилникът спира узряването и доматите губят вкус си.
9. Печени картофи се съхраняват по-дълго при стайна температура.
10. Никога не съхранявайте млечни продукти на вратата на хладилника. Те се нуждаят от постоянно студено, но поради факта, че вратата постоянно се отваря и затваря, са подложени на температурни промени.
Коментари