Всяка култура има свои интересни традиции, свързани с храна, които за тях са нещо нормално, а в нас буди любопитство и възторг.
Хранителни камиони от САЩ
Храненето навън винаги е било неразделна част от американската култура, а камионите с храна зад всеки ъгъл на улицата в огромната страна само я издигнаха на друго ниво. Храната, предлагана в тези модерни и добре оборудвани камиони, е толкова вкусна и свежа, че пред тях винаги има змиевидни опашки. Видът на наличната американска храна вече не е ограничен до хотдог и резени пица. Умопомрачителното разнообразие на тези камиони за храна включва всичко - от кубински сандвичи, до етиопски деликатеси. Харесваме тази идея, определено!
Календарът на сладките от Швеция
Ако има нация, която може да претендира за първенец в яденето на сладкиши, това трябва да е Швеция. Казва се, че средното шведско семейство консумира около 1.2 кг сладкиши на седмица и повечето от тях в сладкия ден – събота! Но традицията, която бихме искали да заемем по-специално, би трябвало да бъде това очарователно малко нещо, което наричат Сладък календар. Шведите толкова много обичат сладките си, че са отбелязали конкретни дни, в които да почетат всичките си любимци. Например:
- те празнуват Деня на кифличката с канела на 4 октомври;
- яжте кифлички, пълни със сметана и бадемова паста, в това, което те уместно наричат Дебел вторник, който е ден преди Пепелната сряда. - насладете се на вафли на 25 март и кремообразни пандишпанови блатове, украсени с шоколадови или марципанови силуети на техния любим монарх крал Густав II Адолф на годишнината от смъртта му 6 ноември.
Определено интересен начин да направите дните в годината много по-сладки.
Собремеса от Испания
Sobremesa е прекрасна испанска дума, която буквално се превежда като над масата и това е термин, който бихме искали да заемем заради неговата освежаваща уникалност. Отнася се за времето, прекарано след хранене със семейството или приятелите, когато се задържате на масата просто в разговори и се чувствате спокойни в компанията на другия. Както можете да разберете, испанците отдават голямо значение на начина, по който се хранят, а не само на това, което ядат.
Спокойни дълги обеди от Италия
Ако има нация, която е усъвършенствала изкуството да се хранят в свободното си време, това трябва да е Италия. Дори през делничните дни италианците ще се отдадат на дълги обеди, които могат да се разтягат до четири часа. Няма бързане и пренебрегване на храненето, просто спокойно хапвате, докато проверявате имейли и социалните мрежи. Италианците ще преминат през всичките пет ястия, като се насладят на всяко едно от тях, от антипасто (хапки преди хранене) до крайните долчи dolce (десерти). Чудесен пример за живот la dolce vita са профитеролите и парче традиционно Тирамису.
Вижте още кои са любимите коледни сладкиши в България.
Коментари