Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Слънчоглед - калорийно съдържание, хранителна стойност и интересни факти

Слънчоглед - калорийно съдържание, хранителна стойност и интересни факти

Слънчоглед
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Всички познаваме добре вкуса на зърната на този летен символ и го помним от детството. Слънчогледът, в допълнение към вкуса си, има много ползи за здравето и използването му в готвенето със сигурност крие огромен потенциал.

Слънчогледът е едногодишно или многогодишно растение от семейство Asteraceae. Той има дебели и жилави стъбла, а листата са космати и обикновено лепкави на допир. Първият слънчоглед е отгледан от индианците от Южна Америка, които успяват да отглеждат и различни сортове. Слънчогледът идва в Европа благодарение на испанците, но дължи своята популярност на руснаците, които първи започват масовото му отглеждане.

Известни са повече от 70 различни сорта слънчоглед, включително луковични, леки, десетлопастни, обикновени, върбови, краставични, калифорнийски и др. Слънчогледът цъфти от юли до октомври. Плодът е семе в черупка. Цветът на черупката на слънчогледовото семе варира от черен до сив. Някои сортове се отглеждат като декоративни растения.

Ползите и вредите за организма от слънчогледовото семе са актуална темата, защото употребата на слънчогледови семки е масова.

Хранителна стойност и полезни свойства на слънчогледа

Слънчогледови семки

Слънчогледът е отличен източник на витамин Е и всички витамини от група В, благодарение на които подпомага функционирането на нервната система. Витамините обаче не са всичко, което слънчогледът може да ни предложи. Слънчогледовите семена са богат източник на магнезий - царят на минералите, така че те помагат в борбата със стреса, както в неговата интензивност, така и за неговите последици. Така че се препоръчва да се включат слънчогледовите семена в диетата на хора, живеещи в постоянен стрес, или на тези, които пият много кафе, тъй като то изхвърля магнезия от тялото.

Също така си струва да ядем семена например преди изпити или просто когато трябва да работим много интелектуално. Поради съдържанието на този елемент, слънчогледът подпомага работата на сърцето и кръвоносната система, помага в борбата с мигрена и мускулни спазми. Поради високото съдържание на магнезий слънчогледовите семена подобряват концентрацията и спомагат за понижаване на кръвното налягане.

Консумацията на слънчогледови семки има положителен ефект за намаляване на мигренозното главоболие и намалява риска от инфаркти и инсулти. Зърнените храни също са източник на калций и следователно подобряват костите. Поради съдържанието на калий слънчогледовото семе помага за регулиране на водния и електролитен баланс в организма. Зърната съдържат големи количества цинк, мед, манган и селен.

В допълнение, слънчогледът съдържа ненаситени мастни киселини главно от групата на омега-6. Омега киселините са от съществено значение за възстановяването на клетъчните мембрани на всички клетки в тялото. Непечените зърна са с високо съдържание на фитостероли, растителни стероиди, които понижават холестерола в кръвта, предпазват от сърдечни заболявания и предотвратяват болестите на простатната жлеза.

Въпреки че слънчогледовото семе е с високо съдържание на калории (около 600 калории в 100 г годен за консумация продукт), няма риск от наддаване на тегло, тъй като това количество се влияе от здравословни мазнини и въглехидрати с нисък гликемичен индекс, а слънчогледовите мазнини също са с високо насищане.

По хранителни и здравословни причини се препоръчва да се ядат непечени слънчогледови семена, тоест пресни, сушени по естествен път.

Слънчогледови семки в кулинарията

Слънчогледов тахан

Слънчогледовите семена могат да се пържат с или без подправки и след това да се използват като декоративен елемент, съставка в салата или дресинг, добавени към зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко и др.

Слънчогледовите семена са подходящи както за сладки и бисквити, така и за вечеря. Ядките могат да се добавят и към панировки (особено за риба) и домашен хляб. Смлени, след като към тях се добавят подходящите подправки, те се превръщат във вкусна слънчогледова паста - слънчогледов тахан, която може да се маже върху сандвичи или да се използва като основа за други ястия като слънчогледова халва, хумус и др.

Слънчогледовите семки са евтин, здравословен и вкусен продукт. Струва си да добавите слънчоглед към ежедневната си диета, така че нека ядем слънчогледови семки и така ще поддържаме спокойствие, красота и добро здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest