Изомалт
IsomaltIzomalt

Изомалт

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
Изомалт
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Изомалт представлява заместител на захарта. Смята се, че е естествен и безвреден, подходящ за всеки, който иска да ограничи приема на захар.

Изомалт се отнася към групата на натуралните подсладители, които се усвояват лесно от организма, и подобно на обикновената захар осигуряват енергия на човека.

За сравнение, голяма част от синтетичните заместители като захарин, аспартам и др., нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма.

Изомалт е продукт, който е извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален двустепенен метод.

Полученият продукт притежава естествения вкус и вида на захарта, заменяйки я в количествено отношение 1:1, с което се отличава доста от останалите подсладители. Предимствата на изомалта определено заслужават внимание.

Изомалтът е открит през 1956 година, като страничен продукт при получаването на декстран от захароза. Широкото използване на изомалта в хранително-вкусовата промишленост започва през 1990 година. След като се установява, че е безопасен, изомалтът получава разрешение за използване в САЩ.

Избор и съхранение на изомалт

Подсладител изомалт

В специализираните магазини може да се намери темпериран изомалт, който е предварително закален. Необходимо е само да се разтопи в микровълнова фурна и е готов за приготвянето на красиви декорации. Продава се в различни цветове – злато, бял, лилав, зелен, оранжев. Цената му е около 13 лв за 250 г.

Готвене с изомалт

Изомалт е подходящ за направа на декорации от теглена захар, може да се използва за оформянето на фигурки от захар, украшения за торти и наистина зашеметяващи декорации за най-различни десерти.

Изомалтът е във форма на гранули. Добавят се 10% вода и се разтварят гранулите, за да се добие точната консистенция за изработването на декорации от теглена захар. Изомалтът може да бъде използван и със силиконови молдове.

Всичко, което остане от изомалт, може да бъде използвано и претопено отново.

Изомалтът се използва в производството на сладкарски изделия, меки и твърди бонбони, сладолед, шоколад, желирани продукти, дъвки, конфитюри и редица други.

Изомалт осигурява необходимата структура и сладост. Всички сладкиши, в които има изомалт, имат две важни предимства – не полепват по ръцете и не стават меки с повишаване на температурата. Точката на топенене на изомалта е 145 °C. В хранителната промишленост изомалтът е познат като Е953.

Ползи от изомалт

Захарно тесто с изомалт

Изомалтът притежава естествения вкус на чистата захар. Той способства за подобряване на вкуса в устата. Изомалтът предпазва зъбите от увреждане, защото притежава стабилна молекулна структура и е неподходяща среда за развитие на микроорганизми в устата.

Това е така, защото бактериите не могат да използват изомалта за храна и не успяват да образуват вредните за зъбите киселини. Едновременно с това този подсладител намалява образуването на зъбен камък и спомага за образуването на зъбен емайл.

Изомалтът се разпада много по-бавно и в по-малка степен от обикновената захар. Поради това нивото на глюкозата и инсулина в кръвта се повишава по-бавно и слабо, при което организмът не се натоварва. Това е едно много важно предимство на изомалта, особено за диабетиците.

Изомалтът съдържа два пъти по-малко калории от захарта. Човешкият организъм използва енергийно само 50% калории от него. Това прави изомалта подходящ за хора, които искат да контролират или да намалят теглото си.

Интересен факт е, че подсладителят стимулира дейността на стомаха и перисталтиката. Не на последно място, той подчертава естествения вкус на продуктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес