Фенилаланин
PhenylalanineFenilalanin

Фенилаланин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651649k
фенилаланин

Фенилаланинът представлява есенциална /незаменима/ аминокиселина. Тази аминокиселина се използва от тялото за изграждане на протеин.

Фенилаланинът е един от основните невротрансмитери – вещества, пренасящи сигнали между нервните клетки и мозъка. Попаднал в организма, той се превръща в норепинефрин и допамин.

Фенилаланинът съществува в L, D и DL-форма. L-формата е най-често използваната и е формата, под която аминокиселината се съединява с белтъчините в организма.

D-формата успокоява болката. Третата форма е комбинация от първите две. DL-формата е ефикасна за контролиране на болката /особено на артритните болки/.

Източници на фенилаланин

Най-добрите естествени източници на фенилаланин са всички богати на белтъчини храни, каквито са прясното мляко, фъстъци, фасул, бадеми, сусам, тиква, соеви продукти.

Ползи от фенилаланин

Алкохолизъм

Фенилаланинът прониква в тялото през кръвно-мозъчната бариера, поради което той може да повлияе пряко върху химическите процеси в мозъка.

Веднъж попаднал в тялото, той се превръща в друга аминокиселина /тирозин/, която от своя страна се използва за синтезирането на гореспоменатите невротрансмитери – допамин и норепинефрин.

Заради връзката му с централната нервна система, фенилаланинът може да повиши настроението, да намали болката, да подпомогне паметта и усвояването на знания, като в същото време потиска апетита.

Фенилаланинът се използва за лечение на депресия, мускулни спазми, високо кръвно налягане, затлъстяване, мигрена, шизофрения, болест на Паркинсон.

Тази аминокиселина участва в изграждането на молекулите на ДНК, на протеините в човешкото тяло, както и в изграждането на редица важни за функционирането на централната нервна система хормони, какъвто е допаминът. Допаминът е един от основните невромедиатори в мозъка, който участва в регулацията на движенията и настроението.

Фенилаланинът се приема за реабилитация и профилактика на наркомания, защото намалява влечението към опиати и алкохолни напитки.

Основно може да се обобщи, че действието на фенилаланина е стимулиращо и антидепресантно. Ако се съчетае с витамин В6 и витамин С, фенилаланинът подобрява мозъчната дейност и паметта, като в същото време намалява апетита и нуждата от сън.

В този смисъл може да се каже, че фенилаланинът е предпочитан невростимулант от хора, които са подложени на тежки физически натоварвания и постоянни стресови ситуации.

Красота

Прием на фенилаланин

Добавките с фенилаланин се предлагат на таблетки по 250-500 мг. С цел намаляване на апетита, те трябва да се приемат един час преди хранене, със сок или вода /без наличие на белтъчини/. За обща бодрост и жизненост добавките се приемат между храненията, но също само с вода или сок.

Дефицит на фенилаланин

Недостигът на аминокиселината фенилаланин се проявява при нарушена хормонална активност, както и при прием на синтетични антидепресанти. Дефицитът се изразява в неприятни странични ефекти като умора, депресия, потиснатост, сънливост, намалена продуктивност.

Вреди от фенилаланин

Фенилаланин под формата на добавки не бива да се приема от бременни жени или от хора, които страдат от диабет, пристъпи на тревожност, фенилкетонурия, високо кръвно налягане, или ранен стадий на рак на кожата. Фенилаланинът може да бъде опасен за хора с проблеми на сърдечно-съдовата система.

Поради рисковете от негативни странични ефекти преди да започнете прием на добавки с фенилаланин, се консултирайте със специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня  Петрова
Таня Петрова
30.07.2014 13:04
Бих искала да разбера за ролята на фенилаланина/аспартам/ в газираните безалкохолни напитки.Как влияе на организма в такава форма.Благодаря!
0
0